Editorial

El teletreball, amb consens i diàleg social

El decret llei és fruit de l'acord del Govern amb la patronal i els sindicats. Tractant-se d'un assumpte que marcarà les relacions laborals, el consens era vital

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55044237 teletrabajo200922133213

zentauroepp55044237 teletrabajo200922133213 / Manu Mitru

Després de més de dos mesos d’àrdues negociacions s’ha creat, per fi, la normativa que ha de regular el teletreball, una pràctica que ha sigut solució d’emergència davant el primer embat de la pandèmia però que també està cridada a consolidar-se. El decret llei aprovat pel Consell de Ministres és fruit de l’acord del Govern amb la patronal i els sindicats, amb la qual cosa se situa en un punt d’equilibri entre els interessos de les dues parts. Tractant-se d’un assumpte que marcarà les relacions laborals, el consens era vital.

La norma estableix que el teletreball ha de ser voluntari i reversible, i recull avenços per als treballadors, com obligar les empreses a proveir els mitjans i compensar les despeses d’operar des de casa, i potenciar la negociació col·lectiva. Per aconseguir el ‘sí’ de la CEOE, el Govern va rebaixar els plantejaments del primer esborrany, i finalment exclou de la norma les situacions forçades per la Covid (confinament o quarantena), evitant sobrecarregar les empreses en una situació econòmica crítica. El Govern i els agents socials es tornaran a asseure a la taula per negociar la pròrroga dels ertos. Es podria esperar el mateix compromís per unir forces davant la pandèmia.