Editorial

Acord per impulsar el 22@

Quan arribi la recuperació ja s'hauria d'haver aprovat la reforma que faciliti que nova activitat arribi al districte innovador de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
oficinas

oficinas

En el mandat anterior, empreses, ajuntament i, amb reticències, veïns van assolir un acord per reactivar el 22@, l’antiga zona industrial desertitzada del Poblenou, que està reconvertint-se progressivament en una àrea mixta de nova activitat econòmica, vivenda i equipaments públics. No obstant, la impossibilitat d’aconseguir un acord polític en període preelectoral va fer impossible que es desplegués.

L’equilibri entre aquests usos diversos va ser un avanç positiu respecte a l’explotació residencial gairebé única que va caracteritzar la transformació d’altres àrees com la Vila Olímpica. No obstant, al cap de dues dècades el 30% d’aquesta zona no havia experimentat cap progrés. En aquest lent desplegament hi ha influït la coincidència amb diversos períodes de recessió, però també propostes obsoletes del pla que s’ha demostrat que era necessari revisar, i que ara es pretén abordar amb l’acord de comuns, ERC i el PSC. Les zones més allunyades dels dinàmics eixos Glòries/Diagonal i Llacuna i més pròximes al Besòs necessiten convertir-se en un barri atractiu per atreure inversors: una oportunitat per crear més de 4.000 vivendes addicionals amb algun tipus de protecció. En altres àrees, la fragmentació de la propietat ha fet impossibles grans operacions immobiliàries, i ara es pretén que el 22@ inclogui també operacions micro més adaptades a aquest teixit urbà.  

El mes de febrer, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la suspensió de noves llicències al 22@ en espera de la tramitació i aprovació de la nova regulació. Ara és necessari, una vegada assolit un acord polític que permet la seva aprovació inicial en l’àmbit municipal, que aquesta regulació, respectant les fases de consulta i participació, sigui ràpida. I que la posterior aprovació definitiva de la modificació, en mans de la Generalitat, no es quedi encallada ni ajornada sine die, sigui a causa del calendari electoral, sigui a causa de l’inacabable bloqueig d’un Govern dividit i en precari. Quan la possibilitat que la reactivació arribi, les condicions per fer possible l’aterratge de nous projectes innovadors i la disponibilitat d’espai d’oficines per a nous projectes en un mercat saturat haurien d’estar ja disposades i expedites.