Editorial

Establir les bases de la recuperació

La voluntat dels empresaris al diàleg amb el Govern i els sindicats sobre la reconstrucció econòmica és un dels millors punts de partida

3
Es llegeix en minuts
rosas53766726 garamendo cumbre empresarial ceoe200615225221

rosas53766726 garamendo cumbre empresarial ceoe200615225221

Si durant la fase més crítica de l’epidèmia, els esforços es van concentrar a doblegar la temible corba dels contagis, ara, coincidint amb el final de l’estat d’alarma, és el moment d’atendre una altra corba preocupant, la que marca la caiguda de l’activitat econòmica després de gairebé tres mesos d’aturada. El Govern de Pedro Sánchez va encarar el primer cop en els moments més crítics amb un pla de xoc que, amb mesures com el decret dels ertos i l’ampliació dels préstecs ICO, pretenia pal·liar la caiguda. No obstant, aquelles eren accions de contenció i ara l’economia reclama un altre tipus de mesures d’impuls que permetin, a més de compensar les pèrdues, generar activitat i ocupació. És la principal reclamació dels empresaris espanyols, i així l’hi han recordat al president del Govern en les jornades de la patronal CEOE sobre la reconstrucció que s’estan duent a terme des de dilluns passat. L’Executiu, per la seva banda, ha demostrat el seu compromís amb aquesta nova etapa econòmica mitjançant la posada en marxa d’alguns plans de reactivació de sectors com el de l’automòbil i el turisme.

En aquesta tasca compten amb un gran avantatge, que és el recolzament de les institucions europees. A diferència de la crisi del 2008, la reacció d’aquestes ha sigut ràpida, cosa que beneficiarà els països més vulnerables de la Unió, com Espanya i Itàlia. La proposta de la Comissió Europea –avalada per Angela Merkel i Emmanuel Macron– de posar a disposició dels estats 750.000 milions d’euros, dels quals 500.000 serien subvencions (és a dir, no reemborsables, amb el que això suposa per a països molt endeutats) oferiria un escenari completament diferent al de fa una dècada. Aquest divendres, els líders europeus intentaran acostar actituds sobre el fons de reconstrucció, al qual Suècia, Àustria, Holanda i Dinamarca encara mostren reticències. La solidaritat europea –en els termes que finalment decideixin els Vint-i-set, sumada a la decisió del BCE d’ampliar el seu programa de compra de deute–, serà decisiva per articular la reconstrucció espanyola.

En les jornades de la CEOE, els principals empresaris del país ja han traslladat al Govern les receptes que, segons la seva opinió, necessita l’economia: fomentar la col·laboració publicoprivada, incentivar el consum intern, garantir la seguretat jurídica, no augmentar els impostos o millorar la flexibilitat laboral, entre d’altres. Propostes que defensen els legítims interessos empresarials, que en algunes qüestions trobaran sintonia amb el Govern (com en la transició energètica o l’impuls a la innovació), si bé en d’altres, com en matèria fiscal o d’ocupació, les actituds estaran més allunyades. Més enllà de divergències puntuals, la voluntat dels empresaris al diàleg amb l’Administració i els sindicats per establir les bases de la recuperació és un dels millors punts de partida. Per regla general, i especialment en moments d’incertesa com l’actual, la concertació social garanteix l’estabilitat per emprendre les decisions polítiques i socioeconòmiques necessàries per tirar endavant.

Una de les accions prioritàries, a les portes de la temporada d’estiu, és rellançar el turisme, sector que representa el 12% del PIB. Entorn d’1,2 milions de treballadors turístics han sigut afectats per un erto des de la pandèmia, situació que es pot cronificar si hotels, restaurants i altres empreses del sector es veuen abocats al tancament. El Govern va presentar aquest dijous un pla de 4.250 milions d’euros, una quantitat gens menyspreable que pretén, d’una banda, ajudar els empresaris a afrontar la caiguda del negoci (amb una línia de 2.500 milions d’avals de l’ICO), i per una altra, promocionar Espanya com a destinació segura. El turisme interior és incapaç d’absorbir tota l’oferta disponible, si es vol remuntar el sector és imprescindible atreure turistes internacionals i evitar l’èxode a països competidors.