LA CLAU

Soroll al Parlament

La gestió de la pandèmia mereix una profunda investigació, però avui una comissió constructiva, que aclareixi quines decisions van ser correctes i quines no, sembla impossible

1
Es llegeix en minuts
congresook

congresook

És difícil de discutir que la gestió del Govern espanyol (de tots els països, de fet) de la pandèmia de la Covid-19 mereix una profunda investigació. Vista la magnitud de la crisi sanitària, humana, econòmica i social és imperatiu estudiar què, com, quan i per què es va fer. Hem de saber quines decisions van ser correctes i quines no, i de quins recursos i eines s’han de dotar tots els nivells de l’Administració en cas que el país hagi d’afrontar una emergència similar.  Es tracta, doncs, d’una investigació l’esperit de la qual ha d’unir la crítica constructiva, la voluntat d’extreure lliçons, l’exigència de responsabilitats pel treball mal fet i el reconeixement pel ben fet.

Notícies relacionades

També té poca discussió que l’espai natural per a aquesta investigació és el Parlament. El problema és que és quimèric pensar que el Congrés avui pugui afrontar aquesta tasca. El joc polític s’ha deteriorat tant entre esbronc i esbronc, curtterminisme i estretor de mires que una comissió d’investigació constructiva sobre la gestió de la pandèmia sembla impossible.

És un problema molt greu que el legítim joc partidista s’hagi pervertit fins a generar de facto un bloqueig institucional que priva el país d’una investigació tan urgent com necessària. L’escenari es repeteix en els parlaments autonòmics (on s’haurà de parlar molt, per exemple, de la gestió dels geriàtrics) i també a molts ajuntaments. Tret d’honroses excepcions (no tots els polítics són iguals, però tots sí que acaben engolits pel soroll, la fúria i la disciplina de partit), els participants en una comissió d’investigació no busquen aclarir fets, sinó guanyar tants polítics a costa de l’adversari. És comprensible i sa cert nivell de pugna partidista i ideològica, però en aquest moment tan greu el Parlament hauria de donar exemple, i no ser motiu de vergonya per a molts ciutadans com massa sovint succeeix.