Els joves davant de la pandèmia

Covid: futurs truncats

Aprofitem l'oportunitat per no repetir velles estructures. Aquesta generació de joves amb formació, energia, il·lusió pot contribuir a refundar un sistema desigual i excloent

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38990960 biblio estudiantes200313092451

zentauroepp38990960 biblio estudiantes200313092451 / FERRAN NADEU

La desescalada ens va retornant a una realitat que ha semblat congelada durant més de dos mesos. Però no ho estava, congelada, dic. Mentre estàvem a casa posant atenció a l’avenç de la famosa corba sense gairebé respirar, l’objectiu era minimitzar el dolor, tornar a posar els peus al carrer i recuperar les relacions humanes. Ara comencem a observar-ne les conseqüències. Entre aquestes hi ha els somnis perduts de la generació que somreia al futur fent grans plans, amb tota la vida per endavant i amb la certesa de portar una motxilla carregada d’eines que, teòricament, els haurien d’impulsar cap a un món que esperava el seu talent. No obstant, una formació brillant, una voluntat d’adaptació o una capacitat d’esforç inesgotable no seran suficients per transitar un futur incert després de la Covid. Ara es troben davant d’una cosa que no figurava en el guió. Es posa de manifest, doncs, que com a societat no hem sabut –fins ara– mostrar als nostres joves les incerteses de la vida que sí que van viure les generacions anteriors.

Notícies relacionades

Aquest nou escenari ens ha de portar necessàriament a repensar de nou el món. En aquesta generació preparada per entrar al mercat laboral hi trobem, ara, una de les paradoxes de la nostra època que alhora ens proporciona un savi principi de realitat. Si podem escoltar, aquesta situació ens parla: ens parla de com no podem controlar tot el que passa en les nostres vides, ens parla també de com és d’important prendre partit per transformar el món, ens parla de la necessitat de donar la veu als adults joves per intentar solucions diferents, a veure si poden fer alguna cosa millor del que fem nosaltres. Aquesta generació jove s’enfronta a un futur que pot veure’s truncat en la forma que prenia fa tan sols uns mesos, però, desgraciadament, aquest impacte socioeconòmic repercutirà en grans capes de la societat. Allà és on s’han de saber escoltar els missatges ocults. Les oportunitats es generaran, sí, però només si decidim impulsar una nova mirada social que col·loqui les prioritats en llocs diferents i que posi el saber al servei de la millora social. En aquest punt és on aquests nous talents han de trobar el seu encaix en la post-Covid. Per aconseguir-ho faran falta governs que hagin après la lliçó: impulsar la ciència, la tecnologia, la investigació, la salut pública, la cura de les persones, l’ecologia. Tot això al servei de les persones.

Aprofitem l’oportunitat per no repetir velles estructures ni paradigmes. Aquesta generació de joves amb formació, energia, il·lusió pot contribuir enormement a trobar les claus per refundar un sistema desigual i excloent. Fa anys que veiem partir a altres països una generació de persones molt preparades professionalment. Diuen que hem après algunes coses amb la pandèmia, no ho sé. En tot cas no repetim els mateixos errors. Dibuixem futurs que fomentin la cooperació i una societat justa.