EDITORIAL

Escac al turisme

Els futurs plans de rellançament de l'economia hauran de posar un accent especial en aquest sector clau per a Espanya

2
Es llegeix en minuts
rpaniagua52857762 un agente de la unidad militar de emergencias  ume  del ej r200326173614

rpaniagua52857762 un agente de la unidad militar de emergencias ume del ej r200326173614 / David Zorrakino

Setmana Santa comença amb els hotels tancats al públic. Alguns s’han obert per recolzar centres hospitalaris de referència. D’altres es podrien convertir en les pròximes setmanes en el que els experts anomenen «arques de Noé» per allotjar-hi persones que tinguin el coronavirus però siguin asimptomàtiques, perquè s’hi puguin confinar si no ho poden fer a les seves cases a mesura que es relaxin les mesures de contenció. Però aquesta imatge dels establiments hotelers buits en l’inici de la temporada turística mai ens la podríem haver imaginat. O si ho haguéssim fet, seria en el pitjor dels malsons en un país com Espanya o en un territori com Catalunya. Però és la realitat a què hem de fer front. L’aportació del sector que suma el 15% del PIB a l’economia el mes d’abril tendirà a zero. Amb molta sort, en l’inici de l’estiu podrà recuperar una part dels visitants nacionals, però els estrangers serà molt difícil que tornin abans de l’any 2021 perquè les restriccions als viatges seran generals a l’hemisferi nord durant els pròxims mesos. Un dels punts més visibles del cop econòmic que representa el Covid-19 serà sense cap mena de dubte el turisme per la seva importància en el conjunt de l’economia, però també en l’equilibri territorial i en l’ocupació, on té una mà d’obra intensiva durant la temporada, encara que sigui molt precària. 

Els futurs plans de rellançament de l’economia hauran de posar un accent especial en el turisme. Es necessitaran plans de promoció, de reestructuració i de revitalització amb noves fórmules i en nous mercats. Un dels pocs consols que li queda al sector és que la desfeta serà global, de manera que els competidors han d’afrontar idèntics reptes. I és possible que hi hagi una contracció de la dimensió global del turisme, i amb això Espanya, Catalunya o Barcelona perdran tant potencials clients com potencials competidors. I aquí hi haurà d’haver un alt nivell de col·laboració publicoprivada per sortir del sot. Perquè el turisme, igual que és un dels motors de l’economia, pot ser un dels motors de la recuperació. 

En aquest context, la línia de crèdits oberta aquest dilluns amb la garantia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) pot servir per salvaguardar moltes empreses turístiques, igual que de la resta de sectors, perquè l’aturada no posi en dubte la seva futura viabilitat. Aquest tipus de mesures, en funció del que s’acabi decidint a Europa, hauran de buscar continuïtat i ampliar-se en les pròximes setmanes, amb o sense pactes de la Moncloa. Per a sectors estratègics com el turisme, la moratòria que demanen els empresaris sobre el pagament d’impostos pot suposar la frontera entre el tancament i la supervivència. Entre altres coses, perquè eliminaria part de la burocràcia que generen altres tipus d’ajuts basats en el pagament a l’Administració per després buscar crèdit amb l’aval de l’Administració per fer-hi front. Seria més pràctic i menys molest seguir una línia recta, si les condicions de l’ajuda europea ho permeten.