anàlisi

Modric-Cristiano: elegància versus decadència

Messi sabrà bregar la seva retirada amb la mateixa destresa amb què brega amb la pilota. Aquell dia el dol serà universal.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51187539 deportes  modric messi191205203947

zentauroepp51187539 deportes modric messi191205203947 / CHRISTIAN HARTMANN

L’atenció que concedim el mitjans cada any a la Pilota d’Or m’ha semblat sempre desproporcionada. Premiar l’individu en un esport col·lectiu és en si mateixa una cosa contradictòria. I més encara si analitzem els seus canviants criteris en els últims anys. Com bé va dir Leo, els premis individuals sempre són secundaris.

Aquesta vegada la cerimònia ha deixat un gest que honra el futbolista croat del Reial Madrid Luka Modric, que a l’entregar el trofeu a Messi li va dir alt i clar «t’ho mereixes». No és que la frase sigui extraordinària, però acostumats a la lluita d’egos, a candidats que només acudeixen si saben que guanyaran, i fins i tot a familiars de candidats criticant el guanyador... reconèixer un rival ja s’ha convertit en una cosa insòlita.

Després, el centrecampista va anar més enllà a les seves xarxes socials, en què sota una foto entregant la sisena Pilota d’Or a Messi va escriure una frase amb dard inclòs: «En l’esport i el futbol no es tracta només de guanyar, també consisteix a respectar els teus companys i rivals».

El ‘desempatat’ Cristiano

El Barça va recollir aquest guant i va escriure ‘True gentleman’, la millor definició per al croat, que es va coronar l’any passat quan va aconseguir la seva Pilota d’Or, i ho ha tornat a fer un any després amb una elegància que ha posat encara més en evidència l’arrogància, l’egocentrisme i com odia perdre el tercer classificat en les votacions d’aquest any, el «desempatat» Cristiano Ronaldo.

No és novetat, desgraciadament, que el portuguès no acudeixi quan sap que no recollirà premi. Tampoc va estar l’any passat, ni tan sols per reconèixer el seu excompany, un dia gloriós per a ell. El que sí que és novetat és que hi hagi un altre premi per recollir el mateix dia... ¡quina fatalitat!

El comportament i el missatge posterior de Modrictambé va ser una gran lliçó per a Messi, que tampoc va acudir l’any passat, tot i que sent cinquè, la seva absència estava més justificada que la del segon.

Després del recital d’elegància de Luka cap a Leo i el premi... ¿es permetrà Messi no acudir l’any que ve a entregar el trofeu en cas que no sigui ell el premiat?

Notícies relacionades

«Es va acostant la meva retirada», va dir l’argentí. La frase va ser un cop de realitat per a tothom. Ens va posar sobre la pista respecte al que li està passant pel cap. La seva imatge, més familiar que mai, amb la seva dona i els seus fills, tan presents en aquesta entrega, ens deixen endevinar una transició intel·ligent i en pau cap a una nova vida que arribarà. 

La retirada d’un esportista d’alt nivell mai és fàcil. Aquests dies un bon amic em parlava del dol inevitable que ve després. Si és proporcional a la grandesa del subjecte, en aquest cas espanta. Però intueixo que Leo hi sabrà bregar amb la mateixa destresa amb què brega amb la pilota. Quan aquell dia arribi, i tant de bo trigui, el dol no només serà seu. Serà universal.