Discreció màgica

El truc per desafiar la gravetat

El món de la màgia no es regeix pel marc legal de la resta d'activitats. Hi ha un pacte tàcit de secret

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46128368 on nens181204131045

zentauroepp46128368 on nens181204131045 / Albert Eritja fotograf

Fa poc em vaig quedar mosca al llegir una entrevista amb Paquito Cano, l’entranyable Locomotoro de ‘Los Chiripitifláuticos’, un programa infantil de finals dels 60. Avui té 91 anys i explicava que el truc d’inclinar-se, desafiant a la llei de la gravetat, l’havia vist de petit en un circ i ell mateix ja l’havia utilitzat en una escena de l’‘opera prima’ de Berlanga i Bardem, ‘Esa pareja feliz’, el 1951. No obstant, jo estava convençut que aquest truc, anomenat‘torre de Pisa’,l’havia inventat Michael Jackson, ja que documentant-me per al llibre ‘Así nacen las cosas’ vaig trobar la patent al seu nom, registrada als USA el 1993: unes sabates amb talons metàl·lics en Vtalons metàl·lics, que s’enganxen a un element resistent ancorat a terra. També el Mago Pop l’ha utilitzat recentment.

Notícies relacionades

En realitat, els trucs de màgia no poden protegir-se legalment com a propietat intel·lectual, perquè són idees, no creacions, i només les coses poden registrar-se com a propietat industrial. Ara bé, si patentes l’artefacte per fer el truc, al fer-ho queda en vista del públic i, per tant, perd la seva gràcia, tothom sap com repetir-lo. El món de la màgia no es regeix pelmarc legal de la resta d’activitats. Hi ha un pacte tàcit de secret, on mai es revela el truc. I si es fa, és a altres professionals, ja sigui per deferència o per diners. Però el públic ha de ser ignorant, tan sols se li comparteix algun aperitiu, com els famosos i iniciàtics jocs de ‘Magia Borrás’.

L’escriptor de ciència-ficció Arthur C. Clarke va sentenciar que «la tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia». Però en temps de tecnologies sofisticades, espectacles milionaris i Youtube, l’espionatge i el plagi estan a l’ordre del dia. Si registrar el truc és revelar-lo, i no registrar-lo és desprotegir-lo, sembla que als mags només els queda el camí de la cavallerositat il’ètica  per mantenir el seu misteri. I per a nosaltres, els curiosos, l’emocionant repte d’intentar descobrir-los.