1
Es llegeix en minuts
zentauroepp14004985 barcelona 13 09 2010 entrevista con el cient fico estadounid190726124806

zentauroepp14004985 barcelona 13 09 2010 entrevista con el cient fico estadounid190726124806

Aquest divendres, 26 de juliol, el científic i ambientalista James Lovelock va fer 100 anys, i es veu que celebra el seu segon segle de vida amb una inesperada dosi d’optimisme. El primer cop que vaig sentir a parlar de Lovelock va ser fa més d’una dècada, quan començava a circular amb força l’amenaça de l’escalfament global. Sí, allò que després els ‘lobbies’ del petroli nord-americans van aconseguir dissimular sota l’eufemisme de “canvi climàtic” i que avui ja hen de definir com a “emergència climàtica”.

Lovelock era conegut perquè als anys 60 va desenvolupar la Teoria Gaia, segons la qual la Terra és un sistema únic que s’autoregula, entenent tota la biosfera com un ésser viu que reacciona per protegir-se davant dels desastres ambientals que li causa l’ésser humà. A 'La venjança de la Terra', publicat el 2007, Lovelock feia servir els seus estudis per llançar un advertència final: l’home ja no estava a temps d’aturar les conseqüències devastadores de l’escalfament global, però sí que podia reduir-ne l’impacte “per salvar la humanitat”.

El científic James Lovelock és optimista davant de l’escalfament global i creu que els robots frenaran les males decisions humanes

Notícies relacionades

Al llarg d’aquests anys, amb cada sequera o inundació, amb cada fracàs dels protocols climàtics, pensava en James Lovelock. Me l’imaginava a casa seva, assentint consternat des de la seva edat provecta. Ara, però, a la ratlla del centenari, acaba de publicar 'Novacene', un assaig particular i enlluernador –encara no traduït– que prova de buscar una sortida a tot plegat. Per Lovelock, el Novacè serà “l’era de la hiperintel·ligència” que superarà l’Antropocè actual.

L’eclosió de la Intel·ligència Artificial i els superordinadors, amb robots que pensen deu mil vegades més ràpid que els humans, portarà un canvi de model: aviat les màquines s’adonaran que la vida orgànica és necessària per mantenir una temperatura que sigui suportable fins i tot per a elles. La seva por lògica davant de l’escalfament global, doncs, frenarà les males decisions humanes i impulsarà solucions mediambientals. Salvaran el planeta i, de retop, els humans. Algú pensarà que són catúfols d’un vell xaruc, però el gran argument de Lovelock, el pessimista de 100 anys, és que ell ja no ho veurà i no s'hi juga cap prestigi.