LA CLAU

Nacionalistes al túnel del temps

Els independentistes estrenen una llista d'empreses adeptes i, per defecte, una altra de dissidents. És la salsa dels nacionalismes i els autoritarismes: llistes de bons i mals patriotes, la condensació de la història del segle XX

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45825065 paluzie190621212353

zentauroepp45825065 paluzie190621212353

El futur sempre torna. Sembla que no hi ha escapatòria. Ens afanyem a desentranyar el passat, però és el futur el que ens espera en una cantonada fosca per gelar-nos el cor, que diria Machado. La línia del temps es plega sobre si mateixa i el futur se’ns tira a sobre sense clemència.

Els independentistes acaben d’estrenar una llista d’empreses adeptes a la causa. El treball censal és obra del’Assemblea Nacional Catalana. Per defecte, estableix també una llista de companyies dissidents o indiferents: les que no són a la relació primigènia. És la salsa de tot nacionalisme o autoritarisme que es preï: confeccionar llistes de bons i mals catalans (Paluzie, Torra, Avià), bons i mals espanyols (Franco, Pemán, La Orden), bons i mals americans (McCarthy, Hoover), bons i mals comunistes (Stalin, Béria, la Banda dels Quatre)... La condensació de la història del segle XX. 

L’arc temporal s’ha corbat sobre si mateix i en el seu capritxós moviment dimensional ha aparellat els anys 2019 i 1975. Gairebé mig segle desintegrat al túnel del temps. La crida del’ANC a comerciar amb empreses adeptes (o, per defecte, a boicotejar les firmes desafectes) entronca amb una patètica consigna del franquisme agonitzant. ¿Què hi ha d’haver a la bossa de comprar del bon patriota?

Ressò autàrquic

Notícies relacionades

Tardor de 1975. Els falangistes empaperen els carrers i les andanes del metro a Barcelona Madrid amb adhesius amb la bandera espanyola i una llegenda de ressò autàrquic: No compris a qui t’insulta. Compra nacional. La dictadura defalleix, però la seva crueltat no decau. El 27 de setembre són afusellats cinc militants del FRAP i ETA p-m. El món democràtic s’horroritza i condemna les execucions. Olof Palme recull diners a un mercatd’Estocolm per a l’oposició espanyola. L’ambaixada d’Espanya a Lisboa és assaltada i incendiada. Mèxic demana al’ONU l’expulsiód’Espanya. Els sindicats francesos i anglesos boicotegenIberia...

Franco es mor i el seu temps s’escorre amb ell. La dictadura convoca un acte massiu de desgreugel’1 d’octubre a la plaça d’Oriente de Madrid. ¡No compris a qui t’insulta. Compra nacional! El futur s’obstina a tornar.