Anar al contingut

LA CLAU

Nacionalistes al túnel del temps

Nacionalistes al túnel del temps

Luis Mauri

Els independentistes estrenen una llista d'empreses adeptes i, per defecte, una altra de dissidents. És la salsa dels nacionalismes i els autoritarismes: llistes de bons i mals patriotes, la condensació de la història del segle XX

El futur sempre torna. Sembla que no hi ha escapatòria. Ens afanyem a desentranyar el passat, però és el futur el que ens espera en una cantonada fosca per gelar-nos el cor, que diria Machado. La línia del temps es plega sobre si mateixa i el futur se’ns tira a sobre sense clemència.

Els independentistes acaben d’estrenar una llista d’empreses adeptes a la causa. El treball censal és obra de l’Assemblea Nacional Catalana. Per defecte, estableix també una llista de companyies dissidents o indiferents: les que no són a la relació primigènia. És la salsa de tot nacionalisme o autoritarisme que es preï: confeccionar llistes de bons i mals catalans (Paluzie, Torra, Avià), bons i mals espanyols (Franco, Pemán, La Orden), bons i mals americans (McCarthy, Hoover), bons i mals comunistes (Stalin, Béria, la Banda dels Quatre)... La condensació de la història del segle XX. 

L’arc temporal s’ha corbat sobre si mateix i en el seu capritxós moviment dimensional ha aparellat els anys 2019 i 1975. Gairebé mig segle desintegrat al túnel del temps. La crida de l’ANC a comerciar amb empreses adeptes (o, per defecte, a boicotejar les firmes desafectes) entronca amb una patètica consigna del franquisme agonitzant. ¿Què hi ha d’haver a la bossa de comprar del bon patriota?

Ressò autàrquic

Tardor de 1975. Els falangistes empaperen els carrers i les andanes del metro a Barcelona Madrid amb adhesius amb la bandera espanyola i una llegenda de ressò autàrquic: No compris a qui t’insulta. Compra nacional. La dictadura defalleix, però la seva crueltat no decau. El 27 de setembre són afusellats cinc militants del FRAP i ETA p-m. El món democràtic s’horroritza i condemna les execucions. Olof Palme recull diners a un mercat d’Estocolm per a l’oposició espanyola. L’ambaixada d’Espanya a Lisboa és assaltada i incendiada. Mèxic demana a l’ONU l’expulsió d’Espanya. Els sindicats francesos i anglesos boicotegen Iberia...

Franco es mor i el seu temps s’escorre amb ell. La dictadura convoca un acte massiu de desgreuge l’1 d’octubre a la plaça d’Oriente de Madrid. ¡No compris a qui t’insulta. Compra nacional! El futur s’obstina a tornar.