Anàlisi

Madrid hi torna

Tot i que Cs negui l'evidència, hi ha un pacte global amb el PP i Vox

2
Es llegeix en minuts
GRAF8621 MADRID 15 06 2019 -El candidato del Partido Popular a la alcaldia de Madrid  Jose Luis Martinez Almeida  poco antes del inicio de la constitucion del ayuntamiento de Madrid  hoy en el Palacio de Cibeles  El PP y Vox han pactado la pasada madrugada que el candidato popular Jose Luis Martinez Almeida sea alcalde de Madrid  al frente de un Gobierno de coalicion junto a Ciudadanos  en el que Begona Villacis sera la vicealcaldesa  EFE Emilio Naranjo

GRAF8621 MADRID 15 06 2019 -El candidato del Partido Popular a la alcaldia de Madrid Jose Luis Martinez Almeida poco antes del inicio de la constitucion del ayuntamiento de Madrid hoy en el Palacio de Cibeles El PP y Vox han pactado la pasada madrugada que el candidato popular Jose Luis Martinez Almeida sea alcalde de Madrid al frente de un Gobierno de coalicion junto a Ciudadanos en el que Begona Villacis sera la vicealcaldesa EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

Madrid ja té un nou alcalde. José Luis Martínez Almeida, un advocat de l’Estat crescut a l’ombra de Esperanza Aguirre, que ahir des de la tribuna de convidats de Cibeles assistia satisfeta a la seva presa de possessió, acompanyada d’Ana Botella i Gallardón, en el que podria ser molt bé un 'remake' de la tornada dels morts vivents.

Madrid és la capital d’Espanya, la ciutat més important del país, tan potent com una vicepresidència i valuosa per fer oposició. Des que la dreta va sumar per treure Carmena de l’alcaldia no hi va haver dubtes que ho farien malgrat els escarafalls negociadors que ens han entretingut fins a l’últim moment, en un intent desesperat de Cs per treure alguna cosa del seu generós recolzament al PP, ni que fos l’alcaldia per a Villacís en un patètic relleu de dos anys, i per marcar distàncies amb Vox, imprescindibles en els pactes de la dreta, tot i que Cs s’entossudeixi a negar aquesta evidència.

Madrid és la grossa del pacte global subscrit a tot Espanya per PP, Cs i Vox. La “competència virtuosa” de la qual parlava Errejón per justificar la divisió del vot a l’esquerra li ha sortit fenomenal a la dreta.

El PP surt reforçat, augmenta àmpliament amb els pactes el poder territorial que li van donar els vots, guanya Madrid amb els pitjors resultats de la seva història, s’emporta els principals càrrecs i no mostra objeccions ni pateix retrets per sortir amb Vox a les fotografies. no mostra objeccions ni pateix retrets per sortir amb Vox a les fotografies. Casado ha tornat a guanyar perdent igual que va aconseguir Andalusia. Entre el PP i Vox li han fet a Cs una pinça a què Rivera s’ha entregat gustós sense que es vegi molt clar que hi guanyarà. Aconsegueix una representació política de segona fila, fracassa en la seva operació més important, l’operació Villacís i reforça el PP, que pretenia substituir a costa de la censura dels liberals a Europa.

L’executiva de Cs va decidir no cogovernar amb Vox, igual que va decidir no pactar amb Sánchez. El partit disposa però la realitat imposa, potser per això en el pacte de 80 punts negociat in extremis a Madrid, que esmena en la seva totalitat el projecte de Carmena, han colat expressament la lluita contra la violència masclista, la defensa dels drets LGTBI i que “l’Orgull continuarà celebrant-se on és habitual”, amb el que semblen prendre’s molt seriosament ho semblava una 'boutade' electoral d’un partit del qual diuen que no forma part del pacte de govern.

Notícies relacionades

Vox està entossudit a no quedar-se al marge i reclama la seva quota de poder en proporció amb els seus resultats. Si la ultradreta té vot, també tindrà veu, potser no en càrrecs de representació o juntes de govern, però tindrà prou poder com per influir en partides pressupostàries i accés a tots aquells organismes, institucions i empreses públiques que formen part de les superestructures municipals.

Aquests acords trenats faran llargs els pròxims quatre anys a moltes alcaldies, però a partir d’avui la llei ja permet que es puguin presentar mocions de censura. En política res és gratis.