La foguera

Els barcelonins sabem votar

Comença el ball, el joc de trons després de l'olla de grills. Pactes, aliances, traïcions, paper mullat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48333477 ambiente jesus i maria190526110412

zentauroepp48333477 ambiente jesus i maria190526110412

Quan voteml’esquerra  o a la dreta, elsseparatistes o elsconstitucionalistes, quan exercim el tediós dret amb o sense ganes, emprenyats o temorosos, constructius o venjatius, per tradició, per costum o amb criteri circumstancial. Fins i tot el que no vota, i no són pocs, sap votar. N’hi ha prou a llançar una papereta a una capsa després d’ensenyar el DNI. N’hi ha prou també a no fer-ho. Ara bé: ¿els responsables polítics sabenutilitzar el nostre vot? Ho poso en dubte.

¿Saben interpretar el soroll de les urnes? ¿Saben interpretar els missatges? ¿Acusen recepció? ¿Comprenen? ¿Respecten el que està estipulat? ¿Compten els seus vots o només compten les seves paperetes? Des del minut següent de les eleccions la ciutat torna a quedar-se callada. Callem quan pugen als despatxos, o cridem al bar o a Twitter, que per al cas és el mateix. Comença el ball, el joc de trons després de l’olla de grills. Pactes, aliances, traïcions, paper mullat.

A la ciutat de Barcelona, siguem clars, no ha guanyat ningú. Maragall té la majoria per 5.000 vots: menys gent de la que anirà dissabte que ve a veureRammstein a l’estadi de l’Espanyol. Colau, que ahir plorava, proposarà demà la manera de donar-li continuïtat a les seves mesures: les socials i les altres. ¿Pacte entre ERC i Colau? ¿Possibilitat d’un tripartit de facto amb el permís del PSC?Pacte entre ERC i Colau ¿Vam posar ahir la primera pedra d’una 'politeia'? Sense una 'politeia', ens diu Aristòtil, no hi ha ciutat, sinó enfrontament.

Notícies relacionades

Barcelona perd quan es vesteix per ballar la rància sardana i guanya quan es maquilla com una porta i surt a ballar. Jo, que he vist en el fons de l’'after' Puertohurraco els llums de la civilització del futur, us diré que la nostra ciutat ha patit sota el provincianisme nacionalista dels últims anys, i que de la mateixa forma que els països es defensen amb fronteres, les ciutats creixen sense.

Hem votat perquè sabem fer-ho. El missatge plural de les urnes s’assembla a la ciutat, de nit, brillant desordenada quan la mires des de Montjuïc.