LA HOGUERA

En camí una flotilla de la llibertat

En camí  una flotilla  de la llibertat

JUAN SOTO IVARS

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

A da Colau anunciava aquests últims dies que pujarà a un vaixell i se n’anirà a Gaza per portar aliments en una nova flotilla de la llibertat, com la que va portar gent de la cultura a Gaza fa uns anys. Que ningú malinterpreti el que estic disposat a escriure avui: l’ajuda humanitària a la població de Gaza em sembla necessària i lloable. Una altra cosa és pujar al vaixell i explicar-ho als quatre vents, actitud que més aviat em fa olor de lluïment. Però el que m’irrita en l’àmbit personal, i em fa riure, és que això es digui flotilla de la llibertat. Vet aquí l’acte d’ironia involuntària, necessari per sobreviure en un món que s’ha tornat massa absurd.

A Gaza governa Hamàs. Les últimes eleccions es van celebrar fa vint anys. Hi va haver una Guerra Civil a Palestina, entre els nacionalistes relativament assenyats, descendents de Yasser Arafat, i els fonamentalistes islàmics de Hamàs. A Gaza, on Hamàs va vèncer engegant trets, el govern tirànic es nega a tornar els ostatges israelians capturats en l’holocaust del 7 d’octubre. Tornar aquests ostatges és la condició imposada per Netanyahu per deixar de cometre actes de barbàrie contra la població civil. Els gazatís es troben, per tant, segrestats pel bloqueig d’Israel, per l’atac d’Israel i per la inqüestionable tenacitat dels seus dirigents polítics, pels quals la immolació és un acte de superioritat ètica. Per no parlar que a Gaza, en temps de relativa pau, s’aplica una versió integrista de la llei islàmica.

Notícies relacionades

¿Flotilla de la llibertat? Repeteixo que l’ajuda humanitària a Gaza em sembla un acte lloable, però caldria millorar la nomenclatura o bé començar a sospitar de les motivacions dels activistes espanyols. ¿Llibertat? Em pregunto si el pla secret de Colau i companyia és desembarcar en aquesta insuportable platja de martiri per alliberar els ostatges: tant els jueus segrestats com els gazatís sotmesos a l’integrisme de Hamàs. ¿Els nostres activistes són espies enviats en una missió secreta per executar els dirigents islàmics? ¿Imposaran per la força la llibertat de les dones i els homosexuals sotmesos a l’infern de la reclusió religiosa?

Sigui com sigui, ja que Ada Colau és una compatriota i va ser una alcaldessa a qui els barcelonins devem una quota d’afecte i gratitud, espero que es tapi els cabells i no faci cap al·lusió a la seva bisexualitat.