Al contraatac

¿Qui hauria d'anar a la Lluna?

Potser no és suficient amb estar físicament i mentalment preparat per arribar a segons quins llocs, i sigui necessari tenir l'ànima preparada

2
Es llegeix en minuts
nasa-apollo8-dec24-earthrise-cortada

nasa-apollo8-dec24-earthrise-cortada

L’altre dia vaig llegir una entrevista al mític alpinista Reinhold Messner, el primer home a arribar al cim de l’Everest sense ajuda d’oxigen. Ho va aconseguir el 1978 amb el seu amic Peter Habeler quan tothom afirmava que era una gesta inabastable.

Reinhold Messner actualment té 74 anys i conserva l’aspecte d’aventurer intrèpid i romàntic de la seva joventut: el cap gran, els cabells salvatge i arrissats com si sempre estigués al mig d’un huracà, el somriure afable, la mirada profunda i sagaç, el mateix collar. ¿Per què la gent tan sovint fa pinta del que realment és?

En l’entrevista, Messner afirmava que “la majoria dels que trepitgen l’Everest mai ho haurien de fer”. Pel que sembla, el 2018, 802 persones van culminar l’Everest, però només una ho va fer sense ajuda d’oxigen. La majoria dels que actualment intenten (i de vegades aconsegueixen) fer el cim de l’Everest són, segons Messner, “turistes”.

Fa uns anys, el meu oncle Oscar, fart de veure les llarguíssimes cues que es formaven davant dels museus i les aglomeracions que hi havia a dins, va afirmar mig fent broma mig seriosament que potser la solució (tan radical i brillant com ell) era fer un petit examen de dibuix a l’entrada. Els que tinguessin alguna idea de perspectiva, traç o d’art en general, podrien entrar i els altres, no (jo, incapaç de dibuixar ni la més senzilla de les figures, tindria serioses dificultats).

Entenc que per a certes persones el cim de l’Everest o el Museu del Prado siguin llocs sagrats als quals només haurien d’accedir els que són conscients de la seva transcendència.

Amb els llibres no hi ha aquest problema, perquè des del principi requereixen un esforç per ser llegits (ningú pot llegir-los per tu, per molts diners que tinguis) i ens quedem a les portes de molts d’ells. O bé perquè al fer els primers passos ens sembla que és un decorat lleig de cartró pedra o bé perquè encara no estem a punt per a aquest esforç i el llibre ens tanca la porta als nassos dient: “Va, ves-te’n a fer un volt per allà i torna quan estiguis a l’altura”.

Notícies relacionades

Potser no és suficient amb estar físicament i mentalment preparat per arribar al cim de l’Everest. Potser s’ha de tenir l’ànima preparada per arribar al cim del món. I per entrar a certs museus o trepitjar certs llocs.

El següent serà la Lluna. La NASA ha afirmat que els viatges de turistes tenen molt potencial i que estan estudiant el tema, i alguns milionaris ja han manifestat el seu interès i la seva disponibilitat. A veure qui és el primer cretí a trepitjar la Lluna.