Al contraatac

Un altre Sant Jordi

¿I si en comptes de cues i de milers d'autors, els escriptors tinguessin autèntiques cites -encara que només fossin de cinc minuts- amb els seus lectors, petites trobades veritables en què potser també el lector es pogués asseure?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47865112 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200413180117

zentauroepp47865112 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200413180117 / FERRAN NADEU

¿I si el normal a Sant Jordi no fossin els carrers desbordats de gent que gairebé no pot ni caminar entre centenars de casetes enganxades les unes a les altres?

¿I si en comptes de cues llarguíssimes i de milers d’autors, els escriptors tinguessin autèntiques cites –tot i que només fossin de cinc minuts– amb els seus lectors, fixades amb temps, petites trobades veritables en què potser també el lector es pogués asseure? (Sempre m’he sentit incòmoda asseguda darrere d’una taula amb una fila de persones de peu davant meu, el meu instint és aixecar-me.) I potser l’autor podria oferir un got d’aigua al lector i uns minuts d’ombra sota un tendal o un para-sol.

I els carrers de Sant Jordi, els més bonics de cada ciutat, airejats i espaiosos, podrien passejar-se i no recórrer-se com un ramat d’ovelles. A les parades de llibres no només hi hauria novetats o llibres supermediàtics, sinó també clàssics, literatura de la que et travessa el cor. I llibreters i editors tindrien temps de fer recomanacions. Hi hauria parades de llibres i parades de roses, i entre tots dos, quioscos de llimonada (o de llimonada amb rom per als adults) per alleujar la calor.

Les roses venudes el dia de Sant Jordi no es pansirien l’endemà, serien roses de veritat, farien olor de rosa, durarien uns dies. Els carrers serien dels enamorats (perquè Sant Jordi a Catalunya també és el dia dels enamorats) i els pares podrien portar els seus fills petits al centre de la ciutat sense por de perdre’ls entre la gentada. Hi hauria llocs de llibres infantils, taulells coberts de contes bellament il·lustrats.

Notícies relacionades

No hi hauria multituds (tan ‘demodé’ això de les multituds, tan 2019), només escriptors, lectors, editors, llibreters, passejants, enamorats i nens. Faria sol, però la calor seria perfectament suportable perquè no hi hauria aglomeracions ni carreres (i per les parades de llimonada acabada d’esprémer i pel rom). S’hi vendrien molts llibres de molts autors diferents que després es continuarien venent durant tot l’any.

El Sant Jordi d’aquest any serà sens dubte un Sant Jordi diferent, ¿podem fer que sigui millor?