02 juny 2020

Anar al contingut

Al contraatac

Ser o no ser independentista

Jaumeasens

Ser o no ser independentista

Xavier Sardà

Iglesias s'enganya, estic d'acord amb Guardingo i concloc que Asens no només és independentista, sinó que a més és puigdemontista

Pablo Iglesias em va contestar que Jaume Asens, número u de la candidatura per Barcelona, "no és independentista, sinó sobiranista" i que se’l votarà "no perquè sigui independentista, que no ho és, sinó perquè és algú que sap dialogar". Cal deixar clar que Asens té perfecte dret a ser independentista. Només faltaria. El tema és si ho és o no. Per analitzar-ho, vegem què ha dit durant el procés.

Abans de la DUI, Asens va declarar en 'Crític': “A Puigdemont el crec. Li tinc respecte. Sembla que vol anar fins al final i està disposat a assumir riscos personals”.  I eldiario.es va recollir en un titular la seva recomanació per a la recta final: "Asens proposa celebrar el referèndum unilateral d’independència i les eleccions el mateix dia".

Per la república catalana

El 10 d’octubre, després de la no-declaració i suspensió de la independència, Asens va tuitejar: "Gràcies, Puigdemont per tornar a obrir la porta del diàleg. Sabíem que el camí no era fàcil. Ni curt. Continuem lluitant junts per la república catalana".

El dia de la DUI, per referir-se al 155, Asens va trobar oportú recordar una tràgica cita de Queipo de Llano. L’1 de novembre, va tuitejar: "El que vull dir és que el cas internacionalitzat de Puigdemont a Brussel·les li posa més difícil a la jutge dictar presons per a la resta del Govern. ¡Bona jugada!". Més tard, Javier Melero, advocat de Joaquim Forn, va opinar just el contrari.

El 9 de novembre, va tuitejar: "Finalment, ens hem interessat per la situació de Puigdemont i resta del Govern. Des de BCN recolzem el Govern legítim de la Generalitat".

Tres dies més tard deia: "Gran exercici de democràcia interna. Les bases de @bcnencomu han decidit trencar pacte amb el PSC pel seu recolzament al cop del 155".

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per a les generals del 28 d’abril, Podem va fer unes primàries que va guanyar l’actual senador Óscar Guardingo, un sindicalista de CCOO a la Seat que, al ser relegat per Iglesias per col·locar a Asens, ha renunciat argumentant: "Molta gent de les bases de Catalunya en Comú i Podem no comparteixen el perfil independentista de la candidatura i del seu cap de llista. Asens és un home íntegre i coherent, però jo no comparteixo la seva posició independentista".

Iglesias qualifica de no independentista i dialogant qui fa una proposta "unilateral", diu "lluitar per la república catalana", reconeix com a legítim a Puigdemont a Brussel·les, impulsa la ruptura amb el PSC i ha sigut col·locat triturant primàries.

Vist això, crec que Iglesias s’enganya, estic d’acord amb Guardingo i concloc que Asens no només és independentista, sinó que a més és puigdemontista. Només els més fidels com Míriam NoguerasLaura Borràs o Eduard Pujol han donat un recolzament tan constant a Puigdemont.