28 d’oct 2020

Anar al contingut

Dues mirades

La fórmula Asens

Pol Sola

La fórmula Asens

Emma Riverola

Jaume Asens escurça una mica més les distàncies entre ERC i els comuns per a possibles pactes futurs. Especialment, des de posicions independentistes

Jaume Asens és l’arriscada aposta dels comuns al Congrés. Des que va néixer, la formació d’Ada Colau treballa amb material explosiu. Acollir diferents ànimes en la qüestió nacional, quan la seva raó de ser és la defensa de la qüestió social, no és fàcil. Especialment quan la pulsió identitària acapara el discurs polític. Cal oferir una fórmula molt afinada per aconseguir fer-se un lloc... i mantenir-lo. Amb Asens, la recepta ha canviat respecte a la que va oferir Xavier Domènech el 2015 i el 2016. No tant pel seu perfil més o menys sobiranista, sinó per la seva distància respecte al procés. Asens ha sigut més pròxim, fins i tot còmplice, d’aquest malbaratament d’emoció que ha ocultat tantes contradiccions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Sens dubte, Asens escurça una mica més les distàncies entre ERC i els comuns per a possibles pactes futurs. Especialment, des de posicions independentistes. Al cap i a la fi, Colau va trencar amb el PSC pel 155. Al desembre, Catalunya en Comú va votar al Parlament a favor d’una moció independentista que qualificava la Constitució d’”antidemocràtica i antisocial”, per a disgust del sector federalista, i l’alcaldessa ha redoblat la teatralització dels seus gestos davant del judici. La incògnita és saber com viuen aquesta reformulació els ciutadans que els van donar el seu vot. ¿Amb què se senten més representats, amb el discurs de Coscubiela del 6 i 7 de setembre del 2017 o amb la candidatura d’Asens?