Eleccions europees

Puigdemont, 'again'

Que Puigdemont torni a ser candidat forma part de la tàctica a curt termini. Política. Per això, treu tant de polleguera

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47298181 puigdemont190312085850

zentauroepp47298181 puigdemont190312085850 / Francisco Seco

Ho ha tornat a fer. L’expresident Carles Puigdemont s'ha tornat a situar en el centre de la campanya del 26-M fent escac a l’Estat amb l’anunci d’encapçalar la llista de JxCat pel Parlament europeu. Cop d’efecte per capgirar les enquestes i... discussions jurídiques sobre si cal recollir físicament l’acta davant la Junta Electoral Central (JEC) amb seu al Congrés dels Diputats, i a jurar o prometre la Constitució. I la immunitat, ¿quan l’atorga l’Eurocambra? No hi ha dubte que Puigdemont pot ser candidat. Una altra cosa és que l'arriben a veure al seu escó a Brussel·les o a Estrasburg. I la més probable és que el Tribunal de Justícia de la UE sigui qui pregui les decisions més rellevants.

¿Entén el seu votant que Puigdemont torni a portar l’Estat a la picota just quan s’està fent el judici al procés? La resposta és que sí. Al capdavall, l’estratègia de marxar fora ha evidenciat el poc gruix de les acusacions de l’Estat. El jutge Llarena va haver d'empassar-se les euroordres de detenció de Carles Puigdemont després que la justícia europea no trobés indicis dels 'greus' delictes pels quals l'hauria empresonat tan bon punt hagués trepitjat territori espanyol.

Notícies relacionades

¿Quin sentit té la candidatura de Puigdemont? Més enllà de disputar l’hegemonia de JxCat envers Esquerra, després que el partit de Junqueras rebutgés la candidatura conjunta, evidencia un cop més la situació dels independentistes a l’exili o a la presó, pressiona les institucions espanyoles i europees i deixa clar al seu electorat que l’home d’Amer continua sent-ne el líder. Una altra cosa és que no sigui clar què podran fer en les institucions Puigdemont, Forn, Romeva, Sánchez o el mateix Oriol Junqueras, que encapçalen llistes.  Són candidatures simbòliques, perque els líders independentistes poden ser inhabilitats tan bon punt hi hagi sentència.

Mentre seguim el serial entre la JEC i el Govern català arran de l’ordre de retirar els llaços grocs dels edificis públics per considerar-los propaganda política, empantanegats en un judici (¿polític?), que Puigdemont torni a ser candidat forma part de la tàctica a curt termini. Política. Per això, treu tant de polleguera.