LA CLAU

La 'fake politics' de Puigdemont

Que ningú s'enganyi: no hi va haver "referèndum vinculant" ni república; l'expresident no va tornar després d'imposar-se a ERC en les urnes ni podrà tornar amb immunitat si no recull abans l'acta d'eurodiputat a Madrid

1
Es llegeix en minuts
ialvarez33109499 mas periodico carles puigdemont y su doble queco novell en e190304210538

ialvarez33109499 mas periodico carles puigdemont y su doble queco novell en e190304210538 / JORDI BEDMAR PASCUAL

Perquè la política banal faci efecte en les urnes, s’han de donar aquestes condicions (una o totes dues): que els electors professin una fe cega en els seus líders o que pateixin de desmemòria. La primera, com qualsevol dogma, manca de la cura; per remeiar la segona, en canvi, acudeixen en el nostre auxili les hemeroteques i el rastre digital, que donen fe del que queda dit i escrit. Per fortuna, ni les paraules ni els tuits se’ls enduu el vent.

Carles Puigdemont nega, des del seu retir a Waterloo, haver trencat la promesa de tornar a Catalunya després de les eleccions del 2017. "Algú em podria dir que vaig prometre tornar si era investit i no he tornat. Però és que no he sigut investit i això que he fet tot el possible per ser-ho". Fals. L’eslògan de Junts per Catalunya en la campanya del 21-D va ser "perquè torni el president, s’ha de votar el president". Puigdemont mai va supeditar el seu retorn al fet que prèviament fos investit al Parlament, potser perquè ni el més incaut s’hauria empassat que pogués ser-ho per videoconferència.

L’últim vídeo de campanya de Junts per Catalunya, amb Carles Puigdemont passejant per un bosc. / periodico

Igual de taxatiu va ser el 13 de novembre: "Jo no vull ser candidat a les europees. L’única manera que jo ho sigui és anar de número dos d’Oriol JunquerasOriol Junqueras. No n’hi ha cap altra. Si prediquem la idea de la màxima unitat, l’hem de practicar". Fals. Diumenge passat, l’expresident va imposar al PDECat la seva candidatura europea, que ni tan sols va ser objecte de votació en el consell nacional.

FALSA IMMUNITAT

Notícies relacionades

El pròfug prossegueix la faula a l’anunciar la seva tornada a Catalunya com a eurodiputat: "Ser-ho o no depèn d’Europa i no de la Junta Electoral [...] No és necessari acudir a recollir l’acta [a Madrid] [...] La immunitat comença quan ets elegit". Fals, fals i fals. Fonts comunitàries aclareixen que un aspirant no gaudeix d’immunitat fins que obté l’escó i que a Espanya això no passa fins que aquest acata la Constitució presencialment.

El referèndum "vinculant", la DUI, les estructures d’estat, la república... Fins ara la 'fake politics’ (política falsa) no ha passat factura a Puigdemont. Almenys, que aquest recordatori serveixi perquè ningú més s’enganyi.