idees

El batec de 'Be my baby'

2
Es llegeix en minuts
fcasals47312591 file   in this june 25  2008  file photo  hal blaine holds u190312173030

fcasals47312591 file in this june 25 2008 file photo hal blaine holds u190312173030 / Kevork Djansezian

Que dos segons poden canviar la història (i una vida) ho demostra l’obertura de bateria de la cançó 'Be my baby'.

¿Els sents? Posa’t la mà al cor: bum-ba-bum-BOOM.

Hal Blaine, el tipus que va gravar el millor inici de cançó de la història, segurament va sentir aquesta màgica successió de tocs just abans de morir aquest dilluns. Pels seus ulls podrien haver desfilat molts altres episodis, perquè va gravar amb Elvis, Sinatra, The Beach Boys o els Byrds. Però el cas és que l’univers sempre li donarà les gràcies per aquells dos segons.

Com amb la gravetat i la invenció dels cereals que menges per esmorzar, la troballa va ser fruit d’un error. Blaine, en una entrevista del 2011 a 'The Wall Street Journal', gairebé s’excusava: "En realitat jo havia de fer una cosa així com boom-chiky-boom-boom, però se’m va enganxar la baqueta". Així que va fer els primers tres amb el peu al bombo, boom-ba-boom, per desfogar-se, recuperada la baqueta, en el quart: BOOM.

Que dos segons poden canviar la història (i una vida) ho demostra l’obertura de bateria de la cançó de les Ronettes

Des d’aleshores, aquests batecs han sigut el conjur per a les relacions amoroses i la clau de l’emoció i la taquicàrdia del món. Els que aconsegueixen que per cada petó rebut se’n facin tres. Els que obren 'Mals carrers’ i els que tancaven les festes OFC a la Barcelona subterrània dels 2000.

Notícies relacionades

Que dos segons poden canviar la vida ho demostren moltes altres coses que es diuen o fan, sí. Intenta posar aquesta intro de bateria després de cada una que enumero. El piano que et cau a sobre o l’avió que perds. L’executiu de Decca que va dir ‘no’ a The Beatles i la model que va dir que estava "en el candelabro". El salt d’alçada panxa avall de Dick Fosbury o aquest editor que li va dir a Fitzgerald que la novel·leta estava bé, però que: "Sobra aquest tal Gatsby". El meu company d’escola, del qual no recordo el nom, quan una profe li va dir: "¿Vols fer malbé la teva vida?", va contestar, amb les seves botes sobre el pupitre, "Per exemple".  Ja podem escriure novel·les o inventar vacunes: no sabem com passarem a la història. Ni tan sols per què ens recordaran els que ens estimen.

Hi ha una lliçó en l’obertura de bateria de la cançó 'Be My Baby'. Però com tot misteri no és fàcil d’enfocar, així que torno a escoltar-la: Bum-ba-bum-BOOM.