Invenció i realitat

És difícil ser versemblant

Hem arribat a un punt que costa distingir les bromes de les notícies de veritat. És el món al revés, i ens hi estem acostumant

1
Es llegeix en minuts
abertran46541092 barcelona 14 1 2019 oscar camps en el barco open arms atraca190114132233

abertran46541092 barcelona 14 1 2019 oscar camps en el barco open arms atraca190114132233 / VICENS FORNER

En algun lloc de la costa d’Austràlia hi ha un milionari que es diu Clive Palmer que fa un parell d’anys va tenir una de les idees més imbècils i decadents –no es pot dir d'una altra manera– que se li poden acudir a algú avui dia: construir una rèplica exacta del 'Titanicrèplica exacta del 'Titanic'. Es veu que la nau estarà acabada el 2022, es dirà 'Titanic II' i farà el mateix recorregut que el seu famós predecessor. La rèplica no té previst naufragar, entre altres coses perquè aviat no quedaran icebergs als oceans, però l’enfonsament seria gairebé un mal menor, tenint en compte el dany que significa pel que fa als efectes del canvi climàtic (en aquest cas i en el de tots els transatlàntics). La notícia corria fa poc per internet i, a més de l’absurditat del caprici megalòman, parla de la misèria moral dels multimilionaris del nostre món, aquest 1% que té el 82% de la riquesa i veu el planeta com el seu pati d’esbarjo.

Notícies relacionades

Hi ha un tipus de notícies, com aquesta, que circulen per les xarxes socials i, si te les creus, només et permeten l’estupefacció o la descàrrega de bilis. Penso, també per exemple, en una imatge viral d’aquests dies, en què es veu un cafre que va matar prop de 60 conills i amb ells va escriure la paraula Vox, sobre una terra més eixorca que el seu cervell.

Si al desconcert general que provoquen aquesta mena de fets, hi afegim el diletantisme de la política actual, amb votacions antinaturals com la derogació del decret de l'habitatge, o la retenció del vaixell d’Open Arms al port de Barcelona, la sensació és que hem arribat a un punt en que costa distingir les bromes de les notícies. Per exemple: Joan Gaspart agafa el metro per primer cop en la seva vida i diu alleujat: "Tampoc és tan tràgic". Cada dia hi ha invencions de pàgines com 'El Mundo Today' 'The Onion' que són més versemblants que algunes de les notícies reals amb què ens enfarfeguen les xarxes. És el món a l'inrevés, i ens hi estem acostumant, per això val mé confirmar que, malgrat la ferum de falses, totes les notícies que surten en aquesta columna són certes.