Editorial

May guanya temps, però perd autoritat

Els ultres conservadors no acaben de comprendre que l'acord del 'brexit' no és el de May, sinó el del Govern, i que la frontera amb Irlanda no desapareixerà

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46208220 20181210181210191602

zentauroepp46208220 20181210181210191602 / PHIL NOBLE

Theresa May ha guanyat temps, en teoria un any, al superar el vot de confiança a què la van sotmetre ahir els diputats conservadorsvot de confiança a instàncies de l’ala més radical, la més antieuropea del seu propi partit, que considera que l’acord assolit sobre el 'brexit' entre la Unió Europea i el Regne Unit és una traïció. El que ha perdut May, amb 117 vots en contra, és un altre grau de l’autoritat que ja va començar a malgastar l’any passaten un avançament electoral innecessari amb què va dilapidar la majoria que gaudia el Partit Conservador. El temps guanyat, no obstant, pot ser breu, perquè qui definirà el seu futur és la Cambra dels Comuns al votar sobre l’acord del 'brexit', una votació que té data de caducitat el 21 de gener 21 de generi el resultat de la qual, ara com ara, es presenta negatiu.

Amb el seu desafiament a la primera ministra, els impulsors del vot de confiança han posat de manifest l’estat caòtic en què es troba el partit 'tory'estat caòtic'tory', dèbil i dividit, que només es manté unit gràcies a la feble pega del pànic a una possible victòria electoral del Partit Laborista. No obstant, aquest sector no es donarà per vençut ni amb el resultat d’ahir ni amb l’anunci que la primera ministra va fer en l’últim moment abans de la votació que no es presentarà a les pròximes eleccions. El que no semblen comprendre els ultres conservadors és que l’acord del 'brexit' no és l’acord de May. És del Govern. I la qüestió de la frontera amb Irlandafrontera amb Irlanda, la més disputada pels radicals antieuropeus, no desapareixerà.