IDEES

Per molts anys d'innovació, pessebre

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45998664 barcelona 23 11 2018 pesebre organizado por el ajuntament de181126140706

zentauroepp45998664 barcelona 23 11 2018 pesebre organizado por el ajuntament de181126140706 / JOSEP GARCIA

Ha transcorregut un llarg temps, però la polèmica pública sobre el pessebre de la plaça de Sant Jaume recorda la institucional, privada però molt més enverinada, que va polaritzar les posicions al voltant de les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs del 92. Van enlluernar el món i van situar Barcelona en el zenit de la imaginació i la creativitat, però CiU i els representants conspicus i obedients de la Generalitat, no el que signa, s’hi oposaven amb el mateix, colossal i irrebatible argument que ara utilitzen els regidors del PP i Cs, acompanyats a Twitter per una part de la dreta recalcitrant independentista-tradicionalista: ridícul.

El pessebre municipal respon a l’esperit transgressor d’ampli espectre reafirmat en les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona

El pessebre municipal respon a l’esperit transgressor d’ampli espectre reafirmat en les cerimònies. És respectuós, suggestiu, interpretable, pròxim, nítid, festiu i religiós, bonhomiós i entranyable, tot rere la fredor formal. D’un estil que podríem qualificar com a surrealisme popular. Contra la queixa de l’arquebisbe Omella,l’arquebisbe Omella sempre tan moderat, el pessebre s’entén, i si a algú li costa, trobarà un veí o familiar que li expliqui les figures i el seu simbolisme. Classes gratis de religió a l’àgora. El laïcisme hauria consistit en l’exaltació de la festa pagana del retorn de la llum que el cristianisme va fagocitar.

Notícies relacionades

Barcelona no pot ni podrà competir mai, fins a on arriba allò mai previsible, amb les ciutats dipositàries del gran llegat artístic i capaços de finançar les millors ofertes culturals. El territori propi és el de les cerimònies, el de la innovació, pessebrista o no, definit per J.V. Foix amb un sol vers, “m’exalta el nou i m’enamora el vell".

A fi de 'desexaltar' els reaccionaris i enamorar encara més la gent normal, la bona gent sense prejudicis, és del tot recomanable visitar també el pessebre tradicional, popular i aristocràtic del Museu Marès. Barcelona som tots i són els dos pessebres. Bones festes, doncs, a tothom, també als troglodites.

Temes:

+Barcelona