El mercat de la vivenda

El que era un lloc on viure

Els pisos a les grans capitals i centres turístics es continuaran venent cada vegada més com un bé d'inversió

2
Es llegeix en minuts
icoy29635525 sant adria del besos  barcelones  11 05 2015 socie160302190726

icoy29635525 sant adria del besos barcelones 11 05 2015 socie160302190726

El meu germà em va enviar aquesta setmana una oferta d’un pis en venda a Barcelona. Era a la zona alta, lluny de la zona turística i, no obstant, l’anunciant no podia evitar parlar del pis com una inversió. Al voltant del 30% de les vivendes de segona mà les compren inversors. La rendibilitat del lloguer és molt superior a la de la majoria d’actius alternatius. A més, a les zones més cèntriques i turístiques de les grans ciutats, els lloguers turístics estan oferint rendibilitats per sobre dels dos dígits. Alguns d’aquests pisos turístics no compten amb llicència turística i es proveeixen a partir de les anomenades empreses d’economia col·laborativa (Airbnb, Homeaway...).

El pes del pis turístic a les ciutats

¿Peròquin pes tenen els pisos turísticsa les diferents ciutats espanyoles? Una aproximació quantitativa es pot realitzar utilitzant la informació dels portals Insideairbnb o Airdna. Tots dos portals extreuen dades d’Airbnb i ens permeten conèixer l’oferta del portal i comparar-la amb l’oferta d’allotjament a partir de les enquestes d’ocupació de l’INE. Posem’ne alguns exemples. A Barcelona, la ciutat espanyola amb un major nombre d’ofertes de lloguer al portal Airbnb, hi ha, actualment, 19.539 lloguers actius (repartits a parts iguals entre pisos complets i habitacions). Segons l’enquesta d’ocupació d’apartaments, l’ofertad’apartaments turístics a Barcelona és de 858, és a dir, el nombre de lloguers turístics actius a Airbnb és 20 vegades superior al d’apartaments turístics. Per situar-nos, el nombre d’habitacions d’hotel a Barcelona és de 40.496. És a dir, ja que Airdna ens ofereix informació sobre el nombre d’habitacions llogades de mitjana per cada lloguer actiu (dos), es pot dir que l’oferta de pisos turístics a Barcelona és aproximadament igual a l’hotelera.

Notícies relacionades

Barcelona és el cas més espectacular, però a Madrid, el nombre de lloguers turístics actius a Airbnb (15.069) és cinc vegades superior al del nombre d’apartaments (3.196). Aquesta ràtio de nombre de lloguers turístics actius cinc vegades superior als apartaments turístics segons l’INE, es repeteix a Sevilla i València, on el nombre de lloguers turístics actius se situa entorn dels 6.000. Si fem un exercici similar per a les grans destinacions de sol i platja, trobem xifres com que a Palma de Mallorca, els lloguers turístics actius són gairebé 2.000, una mica menys de la meitat que el nombre d’apartaments turístics. A Eivissa, més de 1.000.

I és normal que aquesta oferta vagi en augment, ja que els esmentats portals ofereixen altres dades interessants per avaluar la inversió. Utilitzant de nou com a cas il·lustratiu la ciutat de Barcelona, el lloguer mitjà és de 146 euros al dia, uns 2.600 euros mensuals, i ha crescut en gairebé el 13% al llarg de l’últim any. Gairebé el 40% dels pisos turístics es lloguen tot l’any. És a dir; o molt canvia el panorama, o continuarem presenciant com els pisos a les grans capitals i centres turístics cada vegada es venen més com un bé d’inversió en comptes de com un lloc on viure.