Les xarxes i el linxament social

El 'Sálvame' més tètric és a Youtube

Hi ha una línia fina i subjectiva que separa el que hauria de considerar-se abús i el que no són res més que ruptures amoroses i malentesos

2
Es llegeix en minuts
cjane35648668 file   in this july 27  2016 file photo  the twitter symbol 161007192857

cjane35648668 file in this july 27 2016 file photo the twitter symbol 161007192857 / Richard Drew

És probable que no tinguis ni la més mínima idea de qui és Dalas, però si preguntes a la porta d’un institut rebràs un torrent d’informació semblant al que emanaria de la meva tia si t’interessessis per Paquirrín, Belén Esteban o Isabel Preysler. Dalas és el dolent d’un reality show digital amb una audiència que és equiparable a la de Mediaset. El seu nom apareix habitualment en la guerra de xafarderies, intimitats i acusacions sexuals que els nois i noies enganxats a l’univers youtuber anomenen «salseos».

    

Dalas està convençut que s’ha de desmuntar el moviment feminista des que la seva exnòvia, també youtuber, va començar a airejar intimitats desagradables de la seva vida en parella i el va acusar d’abusar d’ella. Allò va degenerar en una tempesta viral els trons de la qual encara ressonen avui. Dalas ha sigut l’únic espanyol, a part de Mariano Rajoy, a qui els seus detractors han aconseguit mantenir com a trending topic una setmana sencera a base de crítiques. Això dona idea de la grandària i l’apassionament de l’audiència del culebró digital. 

    

Sota l’enganyosa aparença d’assumpte d’interès feminista, Dalas i la seva ex van batallar davant el tribunal de Twitter per la custòdia d’una mascota, es van amenaçar amb querelles i es van disparar infinits vídeos mentre altres youtubers aportaven la seva opinió sobre cadascun des dels seus comptes, exactament com passa al plató de Jorge Javier. Finalment, es va obrir el cel i va caure sobre la terra una cascada de noies que intentaven atraure l’atenció del públic amb nous (suposats) abusos de Dalas. Volaven captures de pantalla manipulades, fotos borroses, retocs de photoshop, mems, vídeos resposta i notes de veu. Total: un Sálvame protagonitzat per jovenets confusos que emeten, a porta tancada, des de la seva habitació.

    

¿És un cas aïllat? No. El salseo, com Sálvame, és una màquina que necessita sempre gasolina, així que han anat desfilant altres personatges per la picadora. Aquesta setmana li va tocar a Haplo Schaffer, arxienemic de Dalas, que es va fer conegut per promoure el linxament de María Frisa l’estiu del 2016. Schaffer va acusar l’autora de 75 consejos para sobrevivir al colegio de fomentar l’assetjament escolar i més de 30.000 crèduls van firmar la petició de Change.org on exigia la retirada del llibre. L’episodi va ser terrible perquè va demostrar que la rebequeria d’uns xavals immadurs és capaç de produir histèria en desenes de milers de pares i fins i tot obrir telediaris. Bé, doncs ara unes noies acusen el que va ser inquisidor de Frisa d’haver abusat d’elles. The show must go on.

Preguntaràs per què estic explicant-te tot això. Bé: crec que hi ha una línia molt difusa i molt problemàtica, de la qual ningú està parlant, que separa les regions exteriors del moviment #MeToo i el narcisisme exhibicionista de la xarxa social. I crec que hi ha una altra línia, en aquest cas fina i subjectiva, que separa el que hauria de considerar-se abús i el que no són res més que ruptures amoroses i malentesos.

Notícies relacionades

    

A Twitter i Youtube, cada dia, desenes de milers de jovenets travessen aquestes línies en manades, i hi ha adults a la premsa que directament els riuen les gràcies. Sospito que és un fet en què val la pena parar-se a pensar.