Per favor, no més enganys

Mas ja reconeix les mentides del procés, però Puigdemont pretén prolongar la fal·làcia des de Waterloo

1
Es llegeix en minuts

En el seu llibre D’herois i traïdors. Deu errors del procés, d’imminent aparició, Santi Vila esmicola la reunió nocturna del 26 d'octubre en què Carles Puigdemont va decidir convocar eleccions per evitar el 155. Comptava amb el suport d’Artur Mas, Marta Pascal i el mateix Vila, però també amb l’aquiescència d’Oriol Junqueras: «No compartim la decisió, però és la teva prerrogativa i respectarem que l’exerceixis». 36 hores abans, reunits a soles a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, Vila va avançar a Junqueras que, en cas d’avançament electoral, ell encapçalaria la llista del PDECat. I li va garantir que si ERC guanyava les eleccions, com pronosticaven les enquestes, li prestaria el seu suport per ser investit president. Només li demanava una cosa a canvi: que els republicans permetessin a Puigdemont dissoldre el Parlament i cridar els catalans a les urnes.

L’exercici memorialístic del dimissionari conseller ha aflorat en una trobada amb el constitucionalista Francesc de Carreras, en el marc dels debats España plural, Catalunya plural que organitza el periodista Miguel Ángel Aguilar. Des d’aproximacions molt dispars, més per l’origen del conflicte català que per les seves possibles solucions, tots dos coincideixen que l’independentisme ha d’afrontar un procés de rectificació que el redimeixi dels greus errors comesos. Una rectificació que, necessàriament, ha de passar per l’assumpció de l’abisme que separa les seves promeses il·lusòries de la tossuda realitat.

Notícies relacionades

En efecte, l’abús del relat polític ha distorsionat la percepció que l’independentisme té de si mateix –es jutja majoritari amb el 47% dels vots–, cosa que l’ha portat a sobrevalorar les seves pròpies forces i a subestimar les de l’Estat. Fins i tot Mas ho ha reconegut, referint-se a la DUI: «En política l’argument s’exagera o s’infla. ¿És un engany o una exageració? Ho pot arribar a ser».

Les negociacions entre JxCat ERC segueixen encallades perquè Puigdemont exigeix exercir des de Waterloo funcions executives, com nomenar consellers o convocar eleccions. Per favor, no més enganys.