El que l'ull sí que veu

La jugada de Messi ha allunyat el focus del VAR i l'ha posat a l''ull de falcó'

2
Es llegeix en minuts
rozas41100392 topshot   barcelona s argentinian forward lionel messi compl171128021215

rozas41100392 topshot barcelona s argentinian forward lionel messi compl171128021215 / JOSE JORDAN

La deliciosa setmana copera ens ha distret una estona de l’últim episodi a la nostra Lliga. Sí, el gol que va marcar Messi a Mestalla i que no va pujar al marcador, excepte en una casa d’apostes que va decidir donar-lo per vàlid davant l’evidència que la pilota havia entrat. Es tracta de no estafar els apostadors, devien pensar.

La pregunta és fins quan podran produir-se situacions semblants en l’anomenada  «millor lliga del món» i per què no s’està utilitzant la tecnologia, que evitaria que es tornin a produir ridículs com el de Mestalla. ¿Ens podem imaginar una cosa així en l’última jornada de Lliga i amb el títol en joc? Seria mala sort, però sí, perquè ni LaLiga ni la RFEF han fet gaire per evitar-ho. «Si la federació no implanta el VAR farà mal a la Lliga», deia Javier Tebas després del França-Espanya de París, on el videoarbitratge va invalidar un gol de França. «El VAR perilla a la Lliga si Villar segueix a la RFEF», afegia. I efectivament, ha sigut amb la suspensió de Villar quan s’ha anunciat que tindrem, per fi, VAR a Espanya. Un interès del president de LaLiga a petició, curiosament, dels seus membres més poderosos, Madrid i Barcelona.

Notícies relacionades

Però la jugada de Messi ha allunyat el focus del videoarbitratge i l’ha posat sobre l’ull de falcó. Aquí no hem vist Tebas tan baralladís. I aquesta última és una tecnologia molt més senzilla d’aplicar, de fet ja la tenen instal·lada els camps espanyols on es juga la Champions. ¿Per què no hi ha ull de falcó a la Lliga?, se li va preguntar aquesta setmana a Sánchez Arminio. «Preguntin-l'hi a la LaLiga», va respondre el cap dels àrbitres. Tebas ultima l’aplicació del VAR amb l’empresa Mediapro, l’adjudicatària dels drets del futbol a Espanya. La que produeix tots els partits de la nostra lliga i els explota per a la resta del món. I a tot el món s’ha vist com la Lliga no és capaç avui dia de veure ni resoldre que aquella pilota havia entrat. Ni amb l’ull humà ni amb el de les càmeres.

L’empresa de Roures que produeix els partits de LaLiga té una tecnologia similar a l’ull de falcó, però no està homologada per FIFA. L’homologada val quatre milions. D’un pressupost de més de 1.600 milions d’euros LaLiga va refusar invertir-ne quatre per a l’ull de falcó, adequar-se als temps, millorar i també ajudar i protegir l’àrbitre. Si els clubs que ara clamen per la tecnologia de gol no van aprovar invertir aquells diners en això, no tenen dret a queixar-se. Ni a criticar l’àrbitre. I si la decisió no és d’ells, que l’hi preguntin a Tebas. Perquè 2 i 2 continuen sent 4. Amb Mediapro o sense.