contrapunt

Massa clàusules per a tanta hipoteca

Els bancs han abusat amagant informació en els contractes de préstecs multidivises

2
Es llegeix en minuts

Encara que tinguin productes aparentment molt sofisticats, al final resulta que la part més gran del negoci bancari es basa en la confusió dels clients. Almenys així l'hi va explicar un destacat banquer al nostre company de redacció Josep-Maria Ureta i ell ho replicava amb més gràcia cada vegada que sentia parlar de clàusules abusives, productes de teòrica altíssima rendibilitat però de molt difícil comprensió i similars. Segurament tornarà a dir el mateix si es llegeix amb calma una de les últimes sentències del Tribunal Suprem sentències del Tribunal Supremque anul·la parcialment les hipoteques multidivises per considerar que tenen clàusules abusives.

¿Algú contractaria un préstec que el podria obligar a pagar quotes superiors en més d'un 50% de la quota inicial, segons com evolucionessin els canvis de divises? I que, a més, això podria succeir fins i tot amb fortes baixades de tipus d'interès. ¿Vostè assumiria el risc de quedar-se amb un producte que el podria obligar a deure un capital en euros més gran que el que li va ser entregat quan va contractar el crèdit? Segur que, encara que les condicions inicials fossin molt bones, si al consumidor li haguessin explicat amb aquesta mateixa claredat els riscos del producte, com ho fa literalment el Tribunal Suprem en la seva sentència, molt difícilment s'haurien comercialitzat més de 70.000 hipoteques multidivises a Espanya, com ha passat. 

Notícies relacionades

Si s'hagués informat de forma clara i diàfana que amb les polèmiques clàusules terra el prestatari no es podria beneficiar mai d'una forta baixada de tipus, a canvi de protegir-se contra una temuda pujada estratosfèrica que no s'ha produït mai fins al moment, ¿s'haurien contractat tantes hipoteques amb aquestes limitacions? Segur que no. La millor mostra d'això és el col·lapse dels jutjats especials per a conflictes amb la legislació hipotecària, que ja han ingressat més de 110.000 demandes. El més dur d'aquest tema és que les demandes es basen en una legislació europea de defensa del consumidor que ja estava vigent quan s'oferien aquests tipus d'hipoteques.

Com que el millor és anar directament a les fonts, aquí tenen la literalitat del document del Tribunal Suprem que resumeix el perill d'aquestes hipoteques que havien de ser tan bones per al consumidor: "La falta de transparència de les clàusules multidivises ha generat per als prestataris un greu desequilibri, en contra de les exigències de la bona fe ja que, a l'ignorar els greus riscos que comportava la contractació del préstec, no van poder comparar l'oferta del préstec hipotecari multidivisa amb les d'altres préstecs i s'ha agreujat la seva situació econòmica i jurídica". No cal dir res més.