La clau

El malson del PSOE

1
Es llegeix en minuts
fcasals40899648 gra128 alcal  de henares  madrid   11 11 2017   el secretari171112125057

fcasals40899648 gra128 alcal de henares madrid 11 11 2017 el secretari171112125057 / Chema Moya

La crida feta dissabte pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a convertir el 21-D en un punt final del procés sobiranista català, que passaria a convertir-se en «un mal somni», es pot entendre com una consigna per animar els seus, però no com a anàlisi política realista. 

El resultat de les eleccions del mes que ve és incert, perquè depèn de factors com la participació o l’impacte en l’electorat d’assumptes crucials com l’empresonament dels consellers destituïts i dels Jordis o el deteriorament econòmic i fuga d’empreses registrats en les últimes setmanes. Però si alguna cosa ja es pot dir és que el sobiranisme partidari d’una consulta pactada, incloent-hi en aquest pol els comuns d’Ada Colau Xavier Domènech, sortirà fort de les urnes. 

I aquest, i no la independència, és l’origen del procés que els socialistes viuen com un malson. El que sí que és possible que s’acabi el dia posterior a les eleccions és la unilateralitat en els fulls de ruta cap a la independència exprés. Després del fiasco de la declaració de la república catalana i la posterior entrada en els llimbs de l’article 155, serà difícil que les forces polítiques sobiranistes segueixin per un camí que no ha portat enlloc, més enllà del simbolisme i d’una pàgina vibrant en la història de la Catalunya recent.

Les eleccions obriran, probablement, camps de joc diferents dels tan estrets de l’última legislatura, on Junts pel Sí i la CUP han marcat el pas sense contemplacions. Però el 21-D pot marcar una altra fita en la lluita pel dret a decidir, amb què va començar el procés fa set anys, abans de la hiperventilació del secessionisme.

Cop a Barcelona

Notícies relacionades

El problema per als socialistes no és tant superar el procés, sinó preparar-se per donar resposta a una exigència de consulta pactada, impulsada potser per un president d’Esquerra i recolzada per una àmplia majoria del Parlament, incloent-hi la formació de Colau.

En aquest ambient, els socialistes catalans ja s’han endut un revés al ser expulsats ahir diumenge del Govern municipal de Barcelona pel seu suport al 155 de Rajoy. Això també és un malson.