La clau

Dos tuits per oblidar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41113439 alicia sanchez camacho171129202328

zentauroepp41113439 alicia sanchez camacho171129202328 / MARISCAL

Alicia Sánchez-Camacho denunciarà l’usuari de Twitter que li va dedicar en aquesta xarxa un missatge intolerable: «A tu et tindria que haber trobat la manada» (sic). El tuit, carregat de masclisme i de baixesa, reflecteix una de les pitjors tendències de la pretesa nova democràcia de les xarxes: la crítica política descerebrada, amb l’apel·lació als pitjors instints, des de la irresponsabilitat que concedeix l’anonimat. Els dirigents del PP tenen bona part de culpa en la crisi política catalana, sens dubte. Però qui per atacar una dirigent política recorre a desitjos així (¡tant de bo et violin en grup! és el que ve a dir el tuit) no fa sinó banalitzar una realitat tràgica (la de les dones violades) amb el recurs a un humor cavernós que busca la complicitat dels seus.

Denunciable és també un altre tuit, d’un altre caire, però igualment nociu. «Som benemèrits i no fem distinció d’ideologies, races, credos... quan salvem la vida d’alguna persona a la muntanya». És el missatge conegut ara del grup de muntanya de la Guàrdia Civil que va rescatar dos muntanyencs al Pico de Alba, al Pirineu aragonès, amb la particularitat que els alpinistes pretenien hissar la bandera estelada en aquell cim de 3.118 metres. Una vegada més ens trobem davant un ús de Twitter absolutament prescindible. 

Notícies relacionades

Èxit indubtable dels guàrdia civils que, amb alt risc per a les seves vides, van anar a rescatar els dos muntanyencs lleidatans, va sobrar l’aclariment que ells treballen sense mirar la ideologia de qui s’ha quedat penjat a la muntanya. Només faltaria. La seva feina consisteix a fer rescats i no hi té res a veure el pensament polític dels rescatats. Tampoc estaria de més recordar que l’independentisme, presumible en els que volien col·locar la bandera a dalt de tot de la muntanya, és una ideologia legal, constitucional i respectable.

Una vegada més s’ha de demanar a particulars i institucions un ús responsable de les xarxes socials. Comptar fins a deu, com va dir l’expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, després d’haver ficat la pota fins al fons en un altre tuit per a l’oblit. No fem entre tots que corri una espècie d’odi de baixa intensitat.