La clau

'No tinc por' a Nova York

1
Es llegeix en minuts
NEW YORK, NY - OCTOBER 31: NYPD officers stand guard during the annual Halloween parade after a man driving a rental truck struck and killed eight people on a jogging and bike path in Lower Manhattan on October 31, 2017 in New York City. Officials are reporting up to 8 dead and at least 15 people have been injured.   Kena Betancur/Getty Images/AFP

NEW YORK, NY - OCTOBER 31: NYPD officers stand guard during the annual Halloween parade after a man driving a rental truck struck and killed eight people on a jogging and bike path in Lower Manhattan on October 31, 2017 in New York City. Officials are reporting up to 8 dead and at least 15 people have been injured. Kena Betancur/Getty Images/AFP / KENA BETANCUR (AFP)

Els que van viure de prop els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils saben l’important que és la reacció en calent. La de Catalunya, amb la sonora excepció de la guerra de les banderes en la manifestació del dia 26 i unes quantes pintades islamòfobes en algunes mesquites, va ser exemplar. La prioritat van ser les víctimes. I el missatge, que els terroristes no podran alterar ni els nostres valors democràtics ni les nostres formes de viure. Això significava el lema d’aquells dies: No tinc por.

Els veïns de Nova York van demostrar dimarts que tampoc tenien por. Per això no van suspendre la desfilada anual de Halloween, que va circular per la Sisena Avinguda solament unes hores després de l’atemptat comès per un gihadista uzbek pel sinistre mètode d’atropellar vianants. «Sigueu novaiorquesos, viviu la vostra vida», havia reclamat el governador, Andrew Cuomo. Els habitants de la metròpolis nord-americana tenen, per una altra part, provada la seva capacitat de posar-se drets després de patir un atac tan gegantí com el de l’11 de setembre del 2001.

Notícies relacionades

No pot dir-se el mateix de la reacció del president Donald Trump. Encara estaven calents els vuit cossos de les víctimes mortals de l’atac quan el primer mandatari del país estava fent política de partit aprofitant l’atemptat. «Estem lluitant de valent per la immigració basada en el mèrit, no més sistemes de loteria demòcrates. Hem de ser molt més durs (i més intel·ligents)», deia el seu primer tuit. Era un dard contra el partit rival, que va implantar l’anomenada loteria de visats, per la qual poden entrar als Estats Units ciutadans de països que tenen pocs immigrants al país. Trump va anunciar també després de l’atemptat de Nova York que pensa endurir els vetos a ciutadans de diversos països islàmics. 

L’abraçada de l’imam

Davant d’aquests missatges antimusulmans, convé recordar que una de les imatges més representatives de la reacció a l’atac de la Rambla va ser la del pare d’un nen de 3 anys mort en l’atemptat abraçat amb l’imam de Rubí. El millor missatge contra el gihad.