2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40138182 martin schulz  c   leader of germany s social democratic par170917160423

zentauroepp40138182 martin schulz c leader of germany s social democratic par170917160423 / THOMAS KIENZLE

Alemanya és l’únic mirall en què els europeus podem emmirallar-nos. En 12 anys de govern d’Angela Merkel, Europa ha conegut la seva pitjor crisi econòmica en generacions, l’ascens de noves potències que fan més pobre el continent i una entrada massiva i desordenada de refugiats i immigrants com mai havia tingut. Encara no sabem quant durarà l’hivern d’Europa, però durant tot aquest temps Merkel s’ha erigit en el far que assenyalava l’horitzó de l’estiu alemany, al qual tots voldríem arribar.

Per això el pròxim diumenge els alemanys tornaran a dipositar la seva confiança en la cancellera que més tranquil·litat ha ofert enmig de les tempestes. Merkel tornarà a guanyar i encara que és aviat per saber amb quin altre partit voldrà aliar-se aquesta vegada, no hi ha dubte que continuarà dirigint el Govern menys convuls d’Europa. És el triomf del pragmatisme enfront del dogma, perquè la seva manera d’entendre la política és donar resposta als problemes, més que definir un espai ideològic. Així, liberal a ultrança, ha sigut capaç de promoure la llei del matrimoni homosexual i aprovar-la, malgrat que ella mateixa s’hi oposava, o gestionar l’engany dels motors dièsel obligant a un humiliant silenci els usuaris europeus de l’alemanya Volkswagen, per mantenir en vigor una companyia que si fos americana potser ja hauria fet fallida.

Notícies relacionades

Amb un pragmatisme que difícilment separa entre esquerra i dreta, deixant tan poc marge als seus rivals que fins i tot ha portat l’oposició socialdemòcrata –per naturalesa més receptiva– a qüestionar la seva mà oberta a l’entrada massiva de refugiats en lloc de criticar-la per tancar després la porta pagant generosament a Turquia. Merkel ha complert alguna cosa del que està convençuda: que en una Alemanya envellida –com Europa–, amb una edat mitjana de 45 anys, fan falta entrades massives de joves immigrants per mantenir el ritme. Encara que en el punt mes alt de la crisi, amb més d’un milió de refugiats dispersos per Alemanya, les enquestes començaven a parlar de relleu, ha recuperat el seu espai i com a màxim només ha perdut alguns vots cap a una extrema dreta, preocupant, però no decisiva.

Riscos en el futur

Mentre fora feia fred –en alguns casos com a Grècia molt de fred– la manera fàcil de fer política d’Angela Merkel ha permès un llarg estiu alemany. Però malgrat que durant aquest temps s’hagi consolidat com el país del món amb millor balança comercial, el que més benefici té entre el que ven i el que compra fora, per sobre fins i tot de la Xina; malgrat que les seves xifres d’atur siguin les més baixes d’Europa, la rigidesa del seu model econòmic no està exempta de riscos. Les lliçons per contenir el dèficit l’han portat a baixar inversions en tecnologia i en les infraestructures que la van convertir en el país més ben connectat, i a un estalvi extrem que, si no circula i s’equilibra, amenaça la resta de països de la UE a mantenir-se en el fred hivern i llavors potser també a Alemanya a comprovar que l’estiu no és etern.