Memento mori

Que el Govern no hagi pogut evitar la declaració de Rajoy per la 'Gürtel' envia un potent missatge: s'ha acabat la impunitat

2
Es llegeix en minuts
abertran39373100 gra117 madrid  20 7 2017   el presidente del gobierno  maria170720133602

abertran39373100 gra117 madrid 20 7 2017 el presidente del gobierno maria170720133602 / Diego Crespo

Mariano Rajoy és l’Iron man de la política espanyola. A la seva demostrada capacitat de superar tot tipus de proves i sobreviure als seus més durs rivals s’uneix la seva col·lecció de rècords. El dia 26 en sumarà un altre: serà el primer president del Govern espanyol en exercici que compareixerà davant la justícia com a testimoni. Rajoy ha sigut cridat a declarar en el judici pel cas Gürtel, una trama de finançament il·legal que ha convertit el PP en el primer partit imputat en un cas de corrupció de la nostra història.

    

Rajoy està «encantat d’anar a declarar», però com que és el president ha hagut de refrenar el seu entusiasme i, donades les seves múltiples ocupacions, s’ha vist obligat a posposar la seva declaració fins després del pont de l’apòstol. Una data, el 26 de juliol, que és la que «menys pertorba la seva intensa activitat política». Rajoy ho ha posat tot de la seva part, fins i tot va apuntar la possibilitat de testificar per plasma, que ho té molt per la mà, però els jutges van dir ¡que no, que no!… que anés fins a San Fernando de Henares, que el rebria ni més ni menys que el president de l’Audiència Nacional.

Preservar la dignitat

¡A veure si li posen també fins i tot unes pastes per esmorzar! Perquè Rajoy, encara que vagi de ciutadà normal, és el president del Govern i la justícia és igual per a tothom, però uns són més iguals que altres. Per Rajoy, que és persona assenyada, la seva declaració com a testimoni en el cas Gürtel és un acte de «pura normalitat», no com deien els seus una «absurditat», un acte «innecessari i improcedent».

    

Bé, sense caure en les exclamacions de l’Hernando de torn, el cert és que no sembla gaire normal que un president del Govern en exercici hagi de donar explicacions davant la justícia per un cas de corrupció que ha fet desfilar per l’Audiència Nacional la gent més granada del seu partit… ¿He dit granada? A diferència d’ells, el president no s’asseurà davant el tribunal girat d’esquena a Bárcenas, Correa i els altres acusats, perquè s’ha de preservar la dignitat del seu càrrec i evitar el que el president del tribunal, Ángel Hurtado, va anomenar «efectes mediàtics metajurídics» quan va votar contra la seva citació. Com a testimoni, Rajoy no pot mentir, però és difícil demostrar que un testimoni menteix.

    

Veurem si confirma, com diuen els seus antecessors en el judici, que «tot ho portava Lapuerta», l’únic extresorer del PP que no està en condicions de respondre dels seus actes. Gairebé un centenar de periodistes, una desena d’ells estrangers, s’han acreditat per no perdre’s cap detall. La declaració de Rajoy no aportarà grans novetats en el judici, però que el Govern no hagi pogut evitar-la envia un potent missatge: s’ha acabat la impunitat.

Notícies relacionades

    

Quan Rajoy recorri els 18 quilòmetres que separen la Moncloa del tribunal de la Gürtel potser sentirà, com els cèsars en les seves desfilades de la victòria, l’alè al clatell de l’esclau que, mentre li sosté sobre el cap la corona de llorer, li xiuxiueja: «Recorda que no ets un déu. Recorda que pots morir. Memento mori».