I s'ha armat el sidral

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39174509 gonzalez aznar zapatero170705163145

zentauroepp39174509 gonzalez aznar zapatero170705163145 / Zipi

Antonio Baños, cap de llista de la CUP en les eleccions autonòmiques del 2015, ho va dir amb una proverbial economia de llenguatge: "Per obtenir la independència s'ha d'armar un sidral". Defensava així la idea de la desobediència, del conflicte, en contraposició a la de la 'revolució dels somriures', aquesta via indolora d'arribar a Itaca sense perdre ni un amic pel camí. Passat el temps dels somriures, incompatible amb la ferotge lluita política, s'ha imposat la 'vía Baños'. I s'ha armat un sidral.

Ningú dubta que el plantejament de la independència exprés, 48 hores després d'un confús referèndum unilateral, té una part gens menyspreable de provocació al poder central, a l'espera que l'Estat cometi l'error de recórrer a vies repressives.

Per exemple, el sobiranisme somia amb la fotografia d'uns policies espanyols retirant urnes de metacrilat d'un col·legi electoral instal·lat en un ajuntament. I es frega les mans quan pensa en les conseqüències que tindria una suspensió parcial, ¡o total!, de l'autonomia catalana, en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

EL DILEMA DE RAJOY

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, després que el Govern del PP s'hagi negat en banda a admetre que a Catalunya hi ha un problema polític que s'ha d'abordar amb política, Mariano Rajoy té al davant el dilema d'impedir el referèndum que planteja el Govern de la Generalitat, però fer-ho sense que els costos de l'endemà siguin gaire alts. I una de les 'decisions bumerang' seria el recurs a l'article 155.

Els defensors de l'Espanya eterna, entre ells, Alfonso Guerra, ja s'han pronunciat a favor d'aquesta solució càstig. Ahir ho va fer Felipe González en un acte amb els altres dos expresidents vius de la democràcia: Aznar ("Abans de trencar-se Espanya, es trencarà Catalunya") i Zapatero ("No s'ha de posar grans expectatives en la reforma de la Constitució). I atenció, perquè segons una enquesta que publica El Confidencial, el 40% dels espanyols creuen que el Govern hauria de suspendre l'autonomia si el referèndum s'acabés celebrant. Pinten bastos.