Jordi Sazatornil Ferrusola

1
Es llegeix en minuts
jgblanco38243568 la escopeta nacional170430141608

jgblanco38243568 la escopeta nacional170430141608

La declaració davant el jutge De la Mata del fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, ha deixat una frase per a la broma pàtria. Aquella en què l'imputat ara pres es compara amb Jaume Canivell, el personatge de 'La escopeta nacional' creat per la parella Berlanga i Azcona i interpretat per José Sazatornil. Aquell entranyable venedor de porters automàtics que intenta que un ministre franquista li doni un cop de mà per col·locar el seu producte a les classes mitjanes.

Ho deia en aquest mateix diari Olga MerinoPujol, més que cinisme, demostrava una “subtilíssima capacitat d'anàlisi, perquè el conjunt de les Espanyes no ha emergit de l'esperpent”.

La declaració de l'anomenat Júnior a l'Audiència Nacional deixa clar fins a quin punt es va burlar del Parlament de Catalunya l'ínclit "dinamitzador econòmic", quan va contestar al que va voler a uns diputats, molts dels quals no havien fet els deures per a aquella sessió. Això li va permetre, per exemple, presumir de tenir quatre Ferrari, dos Lamborghini, un Lotus i un Porsche. Ho va fer davant els mateixos nassos de David Fernàndez (CUP), president d'aquella comissió parlamentària.

Notícies relacionades

El to allà va ser molt diferent de l'adoptat davant el jutge, quan tenia la muda a la maleta davant un possible ingrés a la presó. Perquè, ¿us imagineu el nostre tractant de porters automàtics presumint d'una col·lecció de cotxes de luxe?

GRAN ACONSEGUIDOR

Quan vam veure 'La escopeta nacional' vam empatitzar amb el bo de Canivell i amb la seva dona (interpretada per la gran Mónica Randall). Eren els catalans que, valent-se de les influències, perquè no hi havia una altra forma en aquella Espanya de caceres i aristòcrates malaltissos, tractaven d'obrir mercats. ¿Qui ens havia de dir llavors que un dels grans aconseguidors de l'Espanya democràtica i de la Catalunya autonòmica compararia les seves extorsions, el seu cassó per al 3% i la seva habilitat per moure capitals a l'estranger amb els d'un petit industrial murri que acaba enredat en una decadent cacera? Ja ho va exposar la seva mare també davant el Parlament: els seus fills, una mà al davant i una altra al darrere.