La clau

I Alavedra va cantar

Algú hauria de demanar disculpes per tots aquells escarafalls quan va començar el cas. Tota aquella guàrdia pretoriana que va sortir a defensar-los

1
Es llegeix en minuts
dcaminal37782380 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria   en la imagen ma170323100036

dcaminal37782380 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria en la imagen ma170323100036 / DAVID CASTRO

Ha sigut una de les frases de la setmana: «La comissió que cobràvem era del 4%, que en aquesta mena de casos jo crec que és una comissió habitual». La va pronunciar dijous davant un tribunal Macià Alavedra, exconseller d’Economia de la Generalitat i un dels homes forts del pujolisme. Era tota una confessió i feta en plural, de manera que implicava dos acusats més, Lluís Prenafeta, exsecretari de Presidència de la Generalitat, i Luis Andrés García, exdiputat del PSC.

 Alavedra va cantar. Va col·labo­rar amb la fiscal per evitar la presó. Molt bé, la justícia dirà. Els personatges de la trama estan políticament amortitzats. Però no seria bo girar full sense fer abans una menció a les coses que es van dir quan el jutge Baltasar Garzón va ordenar les detencions. Per una part de la suposadament benpensant societat catalana, el que va fer Garzón era una canallada. ¡On s’és vist, Prenafeta i Alavedra emmanillats, exhibits en els telediaris, sense cinturó als pantalons i amb les pertinences en bosses d’escombraries! Aquest calvari fins i tot va donar origen a un llibre: 'El malson', un relat de Prenafeta en termes de martirologi sobre els 43 dies que va passar a la presó, amb pròleg de Vicent Sanchis, el flamant director de TV-3.

"ARBITRARIETAT"

Notícies relacionades

En la presentació d’aquest llibre va parlar de la «profunda arbitrarietat» amb què havien sigut tractats els detinguts, es van fer insinuacions sobre la perfídia de la justícia espanyola i, en particular, sobre les atrabiliàries decisions del jutge. 

Han passat gairebé vuits anys en què han succeït moltes coses. Jordi Pujol va confessar fons opacs a l’estranger i tots els seus fills han sigut imputats. Apareixen noves evidències sobre el cobrament de comissions per finançar la vella Convergència. Fèlix Millet i Jordi Montull també han confessat. Algú hauria de demanar disculpes per tots aquells escarafalls quan va començar el cas. Tota aquella guàrdia pretoriana que va sortir en defensa d’Alavedra i els seus socis del 4%. Un home que avui, acorralat, guarda una sinistra semblança amb l’actor Eli Wallach en la tercera part d’'El Padrí'.