Aquell senyor de Múrcia

Pedro Antonio Sánchez va ser investit gràcies a C's i a canvi de comprometre's a anar-se'n si era imputat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37153102 gra247  ricote  murcia   03 02 2017   el presidente de la co170213113445

zentauroepp37153102 gra247 ricote murcia 03 02 2017 el presidente de la co170213113445 / Marcial Guillen

Havia de ser el dia de Pedro Sánchez i la presentació del seu programa polític per a la reconquista del PSOE, però s’hi va intercalar Antonio: Pedro Antonio Sánchez. El president de Múrcia ha sigut finalment citat a declarar com a investigat pel cas Auditori, per un equipament fantasma a Puerto Lumbreras quan n’era l’alcalde... M’abstindré de fer broma fàcil.

Pedro Antonio Sánchez coqueteja amb la imputació des d’abans de ser investit president de Múrcia. La va aconseguir gràcies a un pacte d’investidura amb Ciutadans (C’s) i a canvi de comprometre’s públicament a renunciar si era imputat pel cas Auditori: «Dimitiria, no esperaria que ningú m’ho demanés perquè compleixo la meva paraula». #sísenyor.

Per si l’hemeroteca no exercís prou pressió, la llei de transparència de la Regió de Múrcia deixa clar en el seu article 54 que «si el president és imputat haurà de dimitir». Ciutadans ja ha exigit la dimissió del president murcià; el mateix Albert Rivera deia la setmana passada que algú hi deu haver que no estigui imputat al PP de Múrcia per substituir-lo... ¿Hi ha algú?

Però Pedro Antonio Sánchez, abans que ningú l’hi demani, ja ha aclarit que el cas Auditori és «una qüestió merament administrativa». És a dir, que després d’una instrucció d’any i mig, i diversos recursos en contra, el jutge decideix imputar el president murcià per prevaricació continuada, frau, malversació de fons públics i falsedat documental i és... «una qüestió administrativa». Sembla un tuit de Trump.

QÜESTIÓ DE LLIBRE

L’Auditori en qüestió és de llibre. L’obra està inacabada, va costar una pasta, va rebre una subvenció de 6 milions d’euros, no consta en quin moment es va contractar ni com, no hi va haver concurs per a l’adjudicació, no se’n va fiscalitzar la despesa... i a més a més no estava justificada la seva construcció. Casos com aquest són de primer de corrupció política. L’Auditori de Puerto Lumbreras se li ha entravessat al president de Múrcia, quan encara està passant un altre mal trago, la seva gairebé imputació en la trama Púnica en la seva secció murciana. Les trames és el que tenen, s’estenen en el temps i l’espai.

Notícies relacionades

Pedro Antonio Sánchez ha sigut el primer a anunciar que anirà a declarar pel cas Auditori el 6 de març, satisfet per poder aclarir el cas i que «se sàpiga la veritat com més aviat millor». Una pena que no pugui demostrar el mateix entusiasme en el cas Púnica. La Fiscalia General de l’Estat va donar instruccions perquè no fos acusat de corrupció en contra del criteri de les dues fiscals del cas i del jutge Eloy Velasco.

Per mi que al ministre de Justícia, Rafael Catalá, el van enxampar del tot fa deu dies quan al Congrés del Partit Popular buscava el seu company murcià: «Pedro Antonio, ¿on ets?» ¿Van parlar de la Púnica? ¿De la renovació del fiscal superior de Múrcia? ¿Del que faran els fiscals en el cas Auditori? Per menys que això, el Partit Popular va acabar provocant la dimissió d’un ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo… És clar que allò va ser una cacera.