EL 'CAS PÚNICA'

Catalá renya les fiscals que volien imputar el president de Múrcia

El fiscal de l'Estat explicarà a les Corts, a petició de l'oposició, per què no va acusar Pedro Antonio Sánchez

El baró del PP no aclareix si dimitirà en cas de ser investigat, com li exigeix el seu soci de Ciutadans

Vídeo amb un fragment de l’entrevista, aquest dijous,16 de febrer, a la Cadena Ser a Rafael Catalá. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afegir ahir més llenya al foc encès després de saber-se que la Fiscalia General de l’Estat va ordenar a les fiscals del cas Púnica que no recolzessin la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez. Catalá va negar qualsevol interferència en la justícia tot i que va renyar les fiscals per no haver acatat el «criteri» dels seus superiors. La polèmica va incomodar també Ciutadans, soci del dirigent del PP,  a qui reclama que dimiteixi si finalment és imputat per suborn i frau, delictes dels quals l’acusa el jutge Eloy Velasco. 

Catalá va defensar la fiscalia, en una entrevista a la cadena Ser, dient que és una organització jeràrquica on, per tant, és habitual que els superiors es pronunciïn sobre afers rellevants. El que és «anòmal», va dir, és que les fiscals que investiguen la trama Púnica, Carmen García i Teresa Gálvez, es neguessin a firmar l’escrit d’Anticorrupció on els ordenava que deixessin fora de la investigació el baró del PP. A més, els va retreure que la seva posició hagi passat a ser de «coneixement públic». «Així funciona sempre la Fiscalia, no hi ha cap manipulació», va assegurar. 

L’enrenou va ser tan gran que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, compareixerà al Congrés, només dos mesos i mig després d’assumir el càrrec, per explicar per què va decidir no acusar Sánchez. El PSOE, Podem, C’s  i Compromís li van exigir que aclareixi si va rebre o no instruccions polítiques.

Al Senat, Units Podem va sol·licitar que comparegui Catalá, a qui la Unió Progressista de Fiscals atribueix «una intromissió intolerable» en la feina dels seus subordinats, i per això en demana la dimissió.

Respecte al fet que Sánchez sabés que comptava amb el suport de quatre fiscals del Tribunal Suprem abans que les mateixes García i Gálvez, va deixar anar que la informació va passar «per prou mans» perquè li arribés a Sánchez.

L’EXIGÈNCIA DE CIUTADANS

Notícies relacionades

Les implicacions polítiques de la polèmica van arribar de seguida de l’aliat del PP a l’Assemblea Regional. El portaveu de Ciutadans, Miguel Sánchez, va remarcar que espera que el president «no posi en perill l’estabilitat de la regió per una cadira» en cas que sigui finalment imputat. El dirigent popular no va aclarir, en la sessió de control, que farà si això passa si és imputat. «Compleixo sempre la meva paraula i compleixo la llei», es va limitar a respondre al seu soci.

L’expresident de la Rioja Pedro Sanz, també del PP, es va veure embolicat en una polèmica similar. El diari El Mundo va publicar ahir que la fiscalia riojana va rebre l’ordre de no acusar-lo per presumpta prevaricació. La Fiscalia va subratllar en una nota la «rotunda falsedat» de l’afirmació.