La clau

Elena Ferrante, ¿exclusiva o espòiler?

1
Es llegeix en minuts

Los Archies van ser un grup musical de dibuixos animats de finals dels anys 60 l'encant del qual consistia en part que ningú sabia qui eren els músics que componien i tocaven cançons tan enganxoses i exitoses com Sugar, sugar (número 1 als Estats Units i Anglaterra el 1969). Al públic del pop li agradava més relacionar aquelles encaramel·lades tornades amb els divertits personatges de la sèrie d'animació que amb uns guitarristes d'estudi que gravaven les cançons davant d'una partitura oberta sobre un faristol.

És molt possible que els fans d'Elena Ferrante preferissin el misteri que envoltava la identitat de l'autora que saber, com saben avui, que les novel·les han sigut escrites per Anita Raja, a la qual molts mitjans ja menysvaloren al considerar-la una «traductora». L'anonimat dels autors és un fenomen, des d'El Lazarillo de Tormes, no tan estrany en la literatura. Segur que si l'autor del Quixot d'Avellaneda hagués volgut que el públic conegués la seva identitat, hauria firmat el 1614 l'obra amb noms i cognoms, sense ànim de despistar. En aquest cas, l'incògnit formava part del joc novel·lesc.

Servei al periodisme

Notícies relacionades

¿Els periodistes d'Il Sole 24 Ore tenien dret de revelar la identitat de l'escriptora que firmava com a Ferrante? Evidentment. ¿Han fet un servei al periodisme? Dubtós. ¿Han fet un servei a la literatura? Rotundament, no. Perquè han trencat el misteri de la mateixa manera que ho faria algú que tingués accés al guió d'una sèrie televisiva d'intriga i el revelés tres mesos abans. En aquest cas, l'espòiler no ha sigut sobre la trama sinó sobre alguna cosa encara més sagrada: el dret d'una autora a mantenir la seva identitat oculta i al marge de la seva obra.

Els reporters italians creuen haver fet una gran investigació al bussejar en els comptes bancaris de Raja i comprovar com creixien els ingressos en la mesura que Ferrante venia llibres. ¿Però era necessari? ¿L'autora no tenia dret a crear no només un monument narratiu sinó un misteri literari i rebentar-lo quan ella volgués? Els xafarders han aixafat el final de l'acudit.