Concertat no és privat

1
Es llegeix en minuts

Flota en l’ambient català una creixent animadversió envers els serveis públics concertats quan no directament un cert odi i afany de venjança, especialment en l’àmbit de l’educació i de la sanitat. La discussió acadèmica sobre si l’Estat s’ha d’encarregar de prestar directament tots els serveis que té l’obligació d’oferir als ciutadans és tan llarga com inacabada. Desgraciadament, no estem davant d’aquest tipus de debat sinó davant una barreja d’adamisme, anticlericalisme i corporativisme que poden acabar afavorint la sanitat i l’educació, ara sí, directament privades.

Notícies relacionades

    Cada vegada està més clar que els progenitors i les escoles immerses en l’esperit del maig del 68 no han sabut transmetre algunes qüestions fonamentals, entre elles el fracàs monumental de les comunes o l’origen de l’Estat del benestar. Per això molts joves votants i molts nous gestors públics veuen en les escoles i els hospitals concertats un reflex local del neoliberalisme que va promoure la privatització dels serveis públics als anys 90 del segle passat. Quan la realitat és que bona part de les escoles i dels hospitals que avui són concertats van néixer als anys 90 del segle XIX com a iniciatives socials sense ànim de lucre que es van avançar a un Estat del benestar que ni hi era ni se l’esperava. A la majoria dels països europeus, començant per l’Alemanya de Bismark, es van prendre aquestes iniciatives com a base per crear-lo. Just el que va fer als anys 80 del segle passat la tan vilipendiada sociovergència. Si es tracta d’odiar i de destruir el que tenim, almenys cal que sapiguem el que fem.

Populisme

Moltes d’aquestes institucions van tenir titularitat religiosa, de manera que carregar contra elles té aquella punta anticlerical pròpia del populisme, de Lerroux a Le Pen. I el còctel acaba amb els maltractats funcionaris públics que anhelen de recuperar la dignitat salarial a costa de la fi dels concerts. ¿Qui donarà el servei un cop anul·lat el concert? Empreses privades amb ànim de lucre igual com les petroleres es beneficien del tancament de les nuclears.