Idees

1
Es llegeix en minuts

Una cosa especial va tenir lloc en 70 ciutats d'aquest país el diumenge 24 d'octubre durant les concentracions contra la LOMCE gestades i encapçalades en gran part per estudiants. Gràcies a la naturalesa mateixa dels seus protagonistes -directament afectats per aquesta llei-, i pel contingut dels seus lemes i les pancartes que portaven, aquests es van imposar clarament a altres marxes més sindicals i sectorials. Sense divagacions ni concessions, van carregar contra els que motivaven la seva protesta. Van avançar decidits, l'expressió severa i reflexiva sense per això perdre el bon humor i l'alegria. En fi, ho vaig veure tot en diferit, és clar, i tot i així em vaig emocionar. Després, fotografies i reportatges em van remetre, no cal dir-ho, a un ja remot maig del 68 parisenc, aquesta vegada menys a la babalà i més encertadament.

Una foto en especial em va enlluernar. Un noi -a qui, per descomptat, recordo molt guapo- brandava una petita pancarta que deia: Penso, per tant destorbo. ¡Per fi, algú reconeix avui públicament que pensar és també una arma, o en tot cas un escut contra el Poder! ¿És aquest lema solitari tan sols collita d'aquell jove o és fruit de l'experiència de molts? Sigui quina sigui la resposta, per a mi aquesta és la idea que definia el que jo vaig voler endevinar en la naturalesa profunda d'aquella protesta, d'aquella rebel·lió… si és que ho ha estat.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, tot indica que alguns sí que es van sentir tocats pel dard llancívol del nostre jove pensador. En un vídeo subministrat als mitjans -sense possibilitat de resposta-, la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, després de treure-li com sempre importància a la jornada, va declarar que els lemes van ser «demagògics, simplistes, en molts casos ofensius i que no tenen res a veure amb la proposta de la reforma».

Els joves que pensen la destorben, senyora Gomendio, reconegui-ho. Sí, pensar destorba tot allò que s'oposa a la raó, i el projecte de llei que vostè defensa, senyora Gomendio, ha demostrat ser molt poc raonable.