Qüestió de credibilitat

2
Es llegeix en minuts

Ens hem emborratxat durant els últims cinc anys a base de dues paraules maleïdes, i la ressaca és com per no aixecar-se del llit. Però a més de l'econòmica, existeix una crisi galopant de credibilitat. El quilo de credibilitat està encara més barat que el d'honestedat. Podria definir-se com un concepte utòpic. Un la perd amb la mateixa lleugeresa amb què els EUA espien qui pronunciï o escrigui Snowden.

Deia Mark Twain que la credibilitat és com la virginitat, una vegada que es perd ja no es recupera. Alguns pensen, no obstant, que poden recuperar-la amb un espetec. Per als feligresos que coquetegen amb la ceguesa, la credibilitat dels seus protegits sempre estarà intacta. Resulta tan esgotador llegir o escoltar la filera d'insensateses, que la nostra tolerància sembla més laxa. Les ignomínies a penes sorprenen. ¡Quina importància té el que pugui pensar el populatxo si encara falten 17 mesos per a les eleccions generals!

En l'esport, la credibilitat adquireix un estat molt més relliscós i fràgil. Està en joc en cada actuació. El resultadisme malaltís dels peixos grossos s'encomana als aficionats i desemboca en un clima de nerviosisme amn què resulta complex lidiar. El gallet de l'acomiadament de l'entrenador és, en moltes ocasions, una fugida cap endavant.

Però amb l'esperit del curt termini que sol governar l'esport també hi conviuen casos d'un romanticisme admirable. Pedro Martínez, (@pedroma2014), entrenador barceloní del Herbalife Gran Canària, lidera el projecte canari des de fa cinc temporades. El seu tallat  a raspall i el seu aspecte seriós contrasten amb el desplegament d'ironia que demostra al seu perfil de TwitterTwitter. Fa un parell de cursos va coquetejar amb el descens i els seus superiors li van ampliar la confiança. L'any passat va firmar la campanya més lluent de la història del club, i avui pot presumir de coliderar la Lliga Endesa. I tot això cometent la gosadia de tenir set jugadors espanyols a la plantilla. El seu full de ruta és un exemple de coherència i un model exportable a qualsevol tipus de projecte personal o empresarial.

La necessitat és el ressort més efectiu per aguditzar l'enginy. La falta de gruix de la txequera insular obliga els seus dirigents a afinar la vista durant els milers de vídeos que han de devorar a la recerca de talent. Els seus fitxatges no obren les seccions de bàsquet dels mitjans nacionals, però deixen en evidència les grans produccions del panorama europeu. A Las Palmas han sabut esperar a l'èxit.

Entre "Martínez" està la credibilitat a la Lliga Endesa. El també barceloní Alejandro Martínez compleix una dècada ocupant la mateixa cadira al CB Canàries. Va aterrar a l'illa quan el club deambulava en la tercera divisió del bàsquet. Si vostè no és un entusiasta d'aquest esport ha de saber dues coses: és més probable que els organitzadors d'una manifestació i la Delegació del Govern es posin d'acord sobre el nombre d'assistents que un entrenador aguanti 10 anys seguits al mateix equip. I en segon lloc, vostè té la meva admiració per arribar fins a aquest punt.

Notícies relacionades

La relació entre Alejandro Martínez i el CB Canàries s'assembla a la d'una parella en què una de les dues persones s'aboca a la mala vida durant una temporada mentre que l'altra manté el seu suport i confiança que tirarà endavant. L'equip tenerifenc va arrencar la temporada passada amb sis derrotes consecutives, una trajectòria que hauria suposat l'extramaunció per a molts entrenadors. La directiva va apostar per ell i es va quedar a un triomf de treure bitllet per als 'playoffs'. Un any després és un dels quatre líders de la competició.

Blog de Roberto Tamayo