la meva preciosa bugaderia
Els amargs tuits de Jane Austen

Bitllet de 10 lliures amb la cara de la novel·lista britànica Jane Austen.
L'únic personatge femení que apareix als bitllets de la lliura britànica és la reina Isabel d'Anglaterra. Fins fa poc també hi havia la política reformista Elizabeth Fry, però la seva efígie va ser substituïda per Winston Churchill.
Caroline Criado-Perez, una bloguera britànica de 29 anys i origen espanyol, cofundadora de la web The women's room (L'habitació de les dones), va començar fa uns mesos una campanya perquè la insigne escriptora Jane Austen fos present als bitllets. Aleshores, i amb els seus propis recursos, va iniciar una sèrie d'accions davant del Banc d'Anglaterra (al seu comitè directiu de nou membres, que marquen la pauta del banc, des dels tipus d'interès fins als uniformes dels porters, no hi ha cap dona). Va recollir 35.000 firmes i va organitzar actes amb dones vestides de personatges històrics, des de l'escriptora George Eliot, la sufragista Emmeline Pankhurst o la lluitadora celta Boadicea (que va combatre els invasors romans l'any 60 abans de Crist). Per si als senyors del banc els faltaven idees.
Notícies relacionadesL'exgovernador del banc Mervyn A. King es va veure obligat a respondre i el seu únic argument va ser que una dona, la reina, ja era a tots els bitllets i monedes del Regne Unit i que amb ella ja n'hi havia prou. No obstant, el nou governador, el canadenc Mark J. Carney, ha anunciat que els futurs bitllets de 10 lliures tindran la cara de l'autora de Persuasió. Criado-Perez va anunciar la seva satisfacció amb un tuit que deia: “Un gran dia per a les dones”. Minuts després, va començar a rebre una cadena infernal de tuits on l'amenaçaven de violar-la, matar-la i posar bombes a casa seva i a la de la seva família. A aquestes amenaces s'hi sumen insults sense fi ni compte a totes les dones que van recolzar la causa de Criado-Perez, com periodistes, catedràtiques, advocades i fins i tot polítiques.
La pressió ha estat tan forta que Twitter s'ha vist obligat a introduir nous mecanismes de control per denunciar abusos. Tony Wang, el director de la companyia a Anglaterra, ha publicat una disculpa a totes les dones que han patit abusos a Twitter. I aquí és on a mi, personalment, se'm creua el cable. Perquè, des del meu punt de vista, la qüestió no és que una sèrie de gent amargada i repugnant bolqui la seva merda a Twitter, ni que els del Banc d'Anglaterra no hagin llegit Orgull i prejudici o els sembli que Mr. Darcy és un petimetre insuportable. Ni tan sols que només el 6% dels càrrecs directius als bancs de tot el món estiguin ocupats per dones. El problema és que si una cosa tan banal com el gènere de les cares que apareixen als bitllets provoca aquest odi malsà, ¿què passarà quan es toquin temes realment rellevants per a la igualtat entre els sexes? Francament, fa pànic pensar-ho.