EL FUTUR DE CATALUNYA

Guerra i el "nacionalisme" del PSC

"La via federal és el millor antídot, el més democràtic i serè, davant l'independentisme que ens porta a la confrontació"

2
Es llegeix en minuts
Soraya Sáenz de Santamaría saluda Alfonso Guerra, ahir, a la Comissió Constitucional del Congrés.

Soraya Sáenz de Santamaría saluda Alfonso Guerra, ahir, a la Comissió Constitucional del Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

S'equivocaAlfonso Guerraquan cataloga els socialistes catalans dins d'una espècie que ell qualifica de "nacionalisme orgànic" de Catalunya. Ho fa a partir de la simple constatació que el PSC ha participat en una comissió parlamentària que debat sobre l'anomenat 'dret a decidir'. Al meu modest entendre la presència dels diputats socialistes en aquests debats forma part d'aquesta rutina monotemàtica que s'ha instal·lat al parc de la Ciutadella.

Aquesta comissió serveix de coartada perquè alguns governants fracassats puguin salvar la cara i no avançar de nou les eleccions. Foc d'encenalls. La cosa no passa d'aquí. M'estranya que Guerra s'esquinci les vestidures per un fet tan puntual. N'hi hauria prou amb un lleuger repàs de la història centenària delPSOE per trobar una i mil inconveniències relacionals, o col·laboracions, no gaire d'acord amb l'ideari i el projecte polític dels socialistes. La vida és així i la història és la història. Però això seria un altre tema.

Tornem, doncs, a l'assumpte que ens ocupa.Pere Navarro ha manifestat de forma inequívoca que elPSC no desitja la independència de Catalunya i que el seu partit impulsa una proposta de canvi constitucional des d'una perspectiva de matriu federal. Més clar impossible. Però jo afegiria al tema una cosa més que pot arribar fins i tot a ser objecte de més reflexió. En un context de crisi i inseguretats com l'actual Alfonso Guerra i alguns altres s'haurien de congratular, en comptes d'enfadar-se, que el PSC aposti per oferir un projecte/proposta per a tot Espanya de clarainspiració pimargalliana.I a més que el faci amb un relat que col·loca l'individu, les llibertats i el benestar social a l'epicentre del discurs polític. Guerra sap que això que anuncien avui els socialistes catalans és el denominador comú del federalisme i del socialisme democràtic.

El federalisme que propugna Pere Navarro permet l'engranatge de tots els pobles d'Espanya, de totes les seves nacionalitats; ho fa i ho persegueix a partir de vincles de solidaritat humana i econòmica. El PSC modula tot això lligant-ho a una dinàmica deradicalisme democràtic que persegueix la màxima capacitat d'autogovern per a les persones i per als pobles.

La via federal permet la unitat en la varietat, permet Espanya i l'Europa Unida. És el millor antídot, el més democràtic i serè, davant l'independentisme que ens porta a la confrontació. I això, per molt que li pesi a Alfonso, no té res a veure amb el 'nacionalisme orgànic' ni amb l'inorgànic.

Notícies relacionades

El PSC beu de les fonts delsocialisme antiautoritari, delfederalisme, delpensament internacionalista democràtic i de l'humanisme. Ser nacionalista és legítim i respectable, sens dubte, però és cosa d'altres. ¿D'acord?

http://joan-ferran.blogspot.com.es/