Com tributen els productes bancaris a la declaració de la renda

2
Es llegeix en minuts
La moguda de les caixes destalvis_MEDIA_2

La moguda de les caixes destalvis_MEDIA_2 / LEONARD BEARD

Fer ladeclaració de la rendaés un dels maldecaps amb què cada any es troben els contribuents, obligats a declarar els beneficis que tinguin de les seves inversions. A més, l'actual campanya, que fa referència a l'activitat fiscal de 2012, arriba amb novetats. Entre d'altres, es veu afectada per la pujada de l'IRPF i per la nova fiscalitat a les rendes d'estalvi.

Generalment, els productes bancaris estan englobats en l'epígraf renda de l'estalvi i tenen un funcionament fiscal similar. Per aquest motiu s'aplica la mateixa retenció als guanys encara que les generin diferents tipus inversions.

Passa amb els comptes corrents amb remuneració, elsdipòsits, elsfons d'inversió, eldeute públic (lletres del tresor, obligacions i els bons de l'Estat) i elspagarés bancaris.

Per a tots ells s'han establert tres trams a l'hora de tributar els beneficis durant els anys 2012 i 2013. Són els següents:

RENDIMENTS

Fins a 6.000 euros 21% de tributació

Entre 6.000 i 24.000 euros 25% de tributació

A partir de 24.000 euros 27% de tributació

Els rendiments que resulten de la venda d'accions també es mouen, en l'actual campanya de l'Agència Tributària, en aquests barems si bé mereixen una consideració especial ja que patiran importants modificacions l'any que ve. Fins ara, els beneficis que generaven es consideraven un guany patrimonial però a partir del 2013, sempre que hagi passat més d'un any entre la seva adquisició i la seva venda, es considerarà un rendiment del capital mobiliari. Així, tributarà segons la taula anterior.

Un altre cas són elsplans de pensions, amb una rendibilitat que depèn dels mercats, i elsPlans de Previsió Assegurats (PPA), el rendiment dels quals està garantit per l'asseguradora que ho assigna. Fiscalment gaudeixen d'una deducció fiscal que pot arribar a ser fins i tot de l'import menor entre aquestes dues opcions: 10.000 euros, que pugen fins als 12.500 quan es tracta d'una persona de més de 50 anys, o del 30% de la suma dels rendiments del treball i l'activitat empresarial. En aquest cas, el percentatge puja al 50% si se superen els 50 anys.

ElsPlans Individuals d'Estalvi Sistemàtic (PIAS) també tenen una consideració especial, expliquen fonts del sector. Així, la plusvàlua està exempta de tributar si la pensió es cobra 10 anys després d'haver obert el pla i de forma periòdica (cada mes, cada any...). Si la recuperació de la inversió a un PIAS es fes de qualsevol forma diferent, tributaria com els productes d'estalvi garantit, un 21% fins als 6.000 euros, un 25% entre 6.000 i 24.000 euros i un 27% a partir dels 24.000 euros.

Notícies relacionades

Aquest any, el termini per sol·licitar i confirmar l'esborrany de la declaració de la renda 2012 va començar el 2 d'abril i finalitzarà l'1 de juliol. I es podrà presentar a partir del dia 24, si es porta a terme per Internet, el 6 de maig si es fa per la via tradicional.

Més informació al canal deFinanzas personalesdeBankimiaa EL PERIÓDICO.