Què passa si s'anul·la un dipòsit tres mesos abans d'hora

2
Es llegeix en minuts

Cancel·lar un dipòsit abans d'hora provoca una minva de la rendibilitat. Per a una inversió de 10.000 euros a un termini de 12 mesos, la quantitat mitjana que es deixa de guanyar és de 45,09 euros si s'anul·la als nou mesos de la seva subscripció, de 43,22 euros si se suprimeix als sis mesos de contractar-lo i de 22,85 euros si es fa als tres mesos. Així es desprèn d'un estudi dut a terme pel comparador de dipòsits bancaris de BankimiaBankimia en què s'han analitzat els beneficis nets i les penalitzacions que s'obtindrien amb els 14 millors dipòsits del mercat. Els terminis avaluats en el cas de cancel·lació són els de nou, sis i tres mesos.

Benefici net

En aquest sentit, el benefici net mitjà obtingut de complir el termini seria de 121,86 euros. Si no s'apliqués cap penalització sobre el producte, el rendiment net que donaria a nou mesos seria de 101,46 euros; a sis mesos, de 67,42 euros i a tres mesos, de 33,82 euros. Però els beneficis disminueixen considerablement si no es  respecta l'any acordat. I a nou mesos s'obtindrien de mitjana 56,37 euros (45,09 menys); a sis mesos, 24,2 euros (43,22 menys) i a tres mesos 10,97 euros (22,85 menys).

Penalització

Malgrat això, no totes les entitats apliquen les mateixes penalitzacions per la cancel·lació anticipada si bé totes han de retornar, com a mínim, el capital dipositat. Així, hi ha bancs que no permeten treure els diners abans d'hora en alguns dels seus dipòsits (és el cas del dipòsit a termini 12 mesos de Oficinadirecta.comdipòsitOficinadirecta.com), altres en què la penalització varia segons el termini i l'import (Dipòsit Online de Banc Sabadell i Dipòsit BG de Banc Gallego) i altres amb què es recupera tota la inversió sense cap rendiment (Dipòsit Bonificat Bantierra).

A més, en alguns casos, s'opta per retornar la imposició més un rendiment molt menor des de la data en què es va contractar el producte fins que es cancel·la, com el dipòsit a termini fix d'Uno-e, que passa a rendir un 0,10% en lloc de l'1,50% inicial. Una altra opció, de les més utilitzades, és la d'aplicar sobre l'import un interès entre la data en què es cancel·la i restar-l'hi als interessos generats fins al dia d'anul·lació anticipada.

Rendiment

Així fa BBVA en el seu dipòsit a 13 mesosdipòsit, que rendeix tot el termini a l'1,50%, però si s'anul·la abans de temps se li ha de restar, al benefici generat fins a la data de supressió, el 0,50% sobre l'import a cancel·lar entre la data de cancel·lació i la de venciment. La mateixa línia segueix el dipòsit a termini (a 12 mesos) de Banc Inversisdipòsit a termini , que en origen rendeix a l'1,75%, però que si s'invalida abans del temps establert se li ha de treure al rendiment l'1,50% sobre la quantitat a cancel·lar entre la data que se suprimeix i el venciment.

Abans de contractar un dipòsit

Notícies relacionades

Experts de Bankimia recorden que el subscriptor d'un dipòsit a termini fix no només s'ha de fixar en la rendibilitat que ofereix aquest producte financer. També s'han d'estudiar les garanties i la solvència que té l'entitat en què se'l contracta. A més, s'ha de tenir en compte el temps que la imposició hauria d'estar immobilitzada i valorar si en aquest període es necessitaran els diners, així com la penalització que es cobrarà si es mou els diners fora de termini.

En cas que hi hagi dubtes, s'hauria de valorar la possibilitat de contractar un altre producte financer, com ara un compte d'estalvi, amb el qual  també s'obté rendiment i es pot disposar del capital en qualsevol moment sense penalització.