Hipoteques per a pisos del 'banc dolent'

2
Es llegeix en minuts

Les hipoteques que ofereixen les entitats bancàries per adquirir exclusivament vivendes de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), coneguda com a 'banc dolent', han anat a més.

Creat a Espanya durant la segona meitat del 2012, el seu objectiu és fomentar el sanejament i la reestructuració del sistema financer espanyol a través de la venda dels actius tòxics (estoc immobiliari) de les entitats nacionalitzades.

Banco Santander va ser la primera entitat a anunciar la comercialització d'un d'aquests productes, el juny del 2013. CaixaBank va fer el mateix un mes després. De mica en mica es van anar afegint a la iniciativa, per aquest ordre, Banc Sabadell, Banco Popular, BBVA, Kutxabank i ING Direct.

Totes les hipoteques per adquirir pisos de la Sareb coincideixen a aplicar, a l'Euríbor, un diferencial per sota de la mitjana actual. Oscil·la entre el 2,25% i el 2,50% sempre que el client assumeixi la màxima vinculació amb l'entitat a través de la contractació de diversos productes (la majoria, la domiciliació d'una nòmina, la subscripció d'una assegurança de llar i una de vida i alguna altra a determinar a la sucursal).

Això és, l'interès és fins a 0,7 punts percentuals inferior al diferencial mitjà que afegeixen les entitats, situat aquest mes d'octubre en el 2,921%, segons el calculador d'índexs hipotecaris de Bankimia.

Amb tot, en alguns casos les condicions que proposen les entitats no són tan avantatjoses com les que confereixen a les hipoteques per adquirir vivendes de les seves pròpies immobiliàries. Passa amb el Banco Santander i el Banco Popular.

En el cas del Santander, i amb la mateixa vinculació (domiciliació de la nòmina i contractació de dues assegurances), la Superhipoteca-Sareb Santander (Primera residencia) té un tipus d'interès d'Euríbor + 2,25%, finança fins al 80% del valor de taxació de la vivenda, es pot amortitzar en fins a 30 anys i suma una comissió d'obertura del 2,50%.

Per la seva banda, la Hipoteca Altamira obra nueva per comprar immobles del seu estoc, pot sumar un diferencial a l'Euríbor del 2,20%, finança fins al 100% de la vivenda, dóna la possibilitat d'amortitzar el préstec en fins a 40 anys i la comissió d'obertura és del 0,20%. 

La situació del Banco Popular és molt semblant. Té les mateixes condicions que la hipoteca del Santander per adquirir pisos de la Sareb llevat de l'interès que aplica, que és d'Euríbor +2,50%.

Pel que fa a la hipoteca Aliseda també té un diferencial inferior (arriba a Euríbor +1,25%), finança fins al 100% del valor de taxació de la vivenda i es pot retornar en fins a 40 anys.

Hi ha casos en què les característiques de la hipoteca per a Sareb són similars o iguals a les de la resta de préstecs hipotecaris de l'entitat.

La Caixa ofereix la primera a un interès que pot ser d'Euríbor +2,30% mentre que els diferencials que actualment apliquen a la resta d'aquests productes parteixen del 2,50%.

El mateix interès comparteixen les hipoteques de Banc Sabadell per a pisos inclosos i no en Sareb, a Euríbor +2,50%. L'única diferència entre els préstecs és el termini d'amortització. Les primeres són a 30 anys, i les segones, a 40.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la hipoteca Sareb d'ING Direct també té les mateixes condicions que la hipoteca taronja: a l'Euríbor hi suma un diferencial del 2,29% i s'ha d'amortitzar en 40 anys.

Finalment, BBVA i Kutxabank tenen les mateixes condicions per a les seves hipoteques de Sareb i a la màxima vinculació hi sumen un diferencial del 2,25%, mentre que les condicions de la resta d'hipoteques no les tenen publicitades.