Miravitllas: El futur són els anys vuitanta

2
Es llegeix en minuts
El candidat del PP a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, exerceix el seu dret al vot, a Vigo.

El candidat del PP a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, exerceix el seu dret al vot, a Vigo. / MIGUEL VIDAL (REUTERS)

AEuskadi es castiga els que governen i aGalícia la otra tarde vi llover, vi gente correr y no estabas tú . M'explico: el regionalisme acomodatici de la dreta a Galícia, la santa aliança entreSantiago i el coreligionari que tancaEspanya a Madrid està tan saludable com en vida de Don Manuel,si és que realment ha mort alguna vegada, a la vista dels resultats.

Fraga somriu al seu paradís de dalt mentre el seu pazode sota, i ben seu, queda des d'ara constituït com un modern Shangri-Lá immune a carnisseries a l'Estat del benestari a la grandiosa poquesa deRajoy. Pensin els que han fet avui de Galícia un idíl·lic estat d'hipnosi col·lectiva mirant a un altre costat, al cacic o a l'abstenció, que demà tornaranlas oscuras golondrinasde l'atur i els drets socials per a ricssus nidos a colgar.

Els socialistes es desplomen --en realitat es plomen de nou-- perquèZapatero segueix purgant les dues tardes d'estudiar economia que li faltaven i lesfrivolitésque li sobraven, i elPSOE pagant el fenomenal bunyol de vent en líders i idees que va cuinar al congrés deSevilla. Efecte: els ciutadans que no es resignen treuen el nas en una esquerra nacionalista potent de reminiscències gregues.

El llegat d'Arzalluz

Es digui el que es digui,Euskadi no dóna sorpreses després del govern de dos partits, el que retalla a Espanya i el que ha retallat, sense que tots dos hagin pogut vendre el matrimoni als seus electors, i després queETA deixi d'actuar d'agent tòxic. El futur també allà fa tuf d'anys vuitanta, evoca el llegat d'Arzalluz i el relleu dels euskadikos i companyia.

A grans trets, sense purismes hematològics, el nacionalisme basc pesa el que pesaven abans elPNB de l'esplendor, els germans separats de Garaikoetxea, els seus vots útils i elsabertzalesque jugaven al sistema. Només s'ha produït un ajust arquitectònic: compensació de volums. El destapament d'avui ve amb retard, s'hauria hagut de produir fa un quart de segle. Queda descoberta la sopa d'all:Euskadi era això.

Notícies relacionades

Finalment, l'efecte crida' delsobiranisme català, la tracció tertuliana, les sinergies ben enteses, l'inesgotable petoneig político-mediàtic polític que ens espera, farà les delícies de la dreta rupestre i la seva Espanya que es dessagna els pròxims mesos i anys, de manera que entre els uns i els altres bona nit i tapa't més que mai parlar de retallades als drets, de la quitació a les prestacions, del vassallatge als diners i de drets socials només per als que puguin pagar-se'ls. Manen banderes. A Galícia la bandera és panamenya de conveniència. I el cap europeu deGoldman Sachs dient que el pitjor encar ha d'arribar... ¿Ho sabenNúñez FeijóoiUrkullu? I si ho saben, perdó per la demagògia, ¿els importa?

http://ironimaravillas.wordpress.com/