EL CAMÍ CAP A LES URNES

Miravitllas: Quan podem dir feixista a algú

1
Es llegeix en minuts
José María Aznar i Hugo Chávez conversen, durant la cimera iberoamericana celebrada el novembre del 2002.

José María Aznar i Hugo Chávez conversen, durant la cimera iberoamericana celebrada el novembre del 2002. / AP / JOSÉ GOITIA

Tots sabem què volia dirHugo Chávezquan va dir feixista aAznar,però també que això és tècnicament fals i sense embuts hem de donar l'afirmació per no rebuda, perquè Aznar no proclamava la supremacia de laraça ària sobre les altres ni estava afiliat alPartit Nacionalsocialista alemany.

De la mateixa manera és històricament fals que Artur Mas sigui un dirigent de lesSS SSi no tenim cap obligació d'indagar les similituds que pretén haver trobat trobatel regidor popular de Rubí en el seu muntatge denigratori, que causa tant mal a la víctima com a la malmesa política en general.

Ara bé, una de les plagues dels estàndards de la comunicació actual és haver vulgaritzat temeràriament la"hitlerització"de les situacions i dins d'ella l'adjudicació del terme feixista i molt més el col·loquial "fatxa"quan ens toquen els pebrots. Ho va ferEsperanza Aguirre per dir que la policia espanyola havia actuat com laGestapo al detenir dos presumptes agressors del ministreBono, ho va fer el conseller d'ERC Josep Huguetper dir que els catalans érem com els jueus deBerlín el 1938 i ho fanbisbes a l'acusar les esquerres que l'avortament legal és pitjor que els camps de concentració nazis.

També cauen en la lleugeresa d'ús elsnacionalistes, elssocialistes, elseurocomunistes i elsrepublicans catalans, en versió dulcificadafranquista, per injuriar en do major els tics dictatorials delPartit Popular, i molts ciutadans intolerants per tancar discussions prolongades i carregar-se de suposada raó només pronunciant les divines paraules.

Notícies relacionades

Per tant, procedeix amb urgència delimitar quan podem dir feixista a algú delsegle XXI que no es defineixi expressament i anacrònicament feixista nostàlgic delTercer Reich. Suposem que el feixisme és un virus mutant. ¿Com seria un feixista evolucionat en aquesta societat tan òrfena d'ideologia? ¿La seva expressió política podria ser la d'algú corcat per lacorrupció institucionalitzada, que se servís del cinisme i la iracúndia com a mètodes de fer política, que es vestís depopulista encantador en els moments clau i que fos un expert a posar en dubte l'Estat de dret quan no li convingués? ¿M'ajudeu a completar la definició? ¿Què és unfeixista el2012?

http://ironimaravillas.wordpress.com/