El torn
¿Per a què més serveixen els diners?
El 1986 hi va haver una competició internacional sobre el disseny dels diners. Un estudiant italià va presentar un bitllet peculiar. Era molt senzill, com els d'ús corrent, però reservava un espai en blanc de cinc per cinc centímetres, on cada usuari podia escriure o dibuixar el que volgués. D'aquesta forma, al mer valor transaccional del bitllet s'hi afegia un plus comunicatiu i emotiu. Cada vegada que rebies un bitllet senties la curiositat de veure el seu missatge. Evidentment el Banc d'Itàlia no els va estampar mai.
Ara hi ha una iniciativa americana que proposa utilitzar els bitllets per difondre missatges socials, impresos en vermell, relacionats amb els diners mateixos. Per exemple, informar el propietari que aquell bitllet acabarà aviat a les mans de l'1% de la seva població, que acumula igual riquesa que el 90%. O que 400 americans tenen tanta riquesa com 150 milions.
Notícies relacionades¿Quina expectativa té de ser vist aquest bitllet pamflet? La veritat és que molt escassa; tenen una vida molt curta, un any i mig o dos. Després es retiren per ser destruïts. Existeixen diverses webs on els usuaris registren els bitllets que passen per les seves mans, i d'aquesta forma es fa un seguiment del bitllet. Així sabem que a vegades recorren milers de quilòmetres en pocs dies, o bé continuen durant molt de temps a la mateixa ciutat, donant voltes. Durant el seutoursocial, a més a més de traslladar missatges, també regalen gèrmens: el 90% tenen contaminació microbiana, i així mateix rastre de cocaïna.
Crec que escriure als bitllets és una bona iniciativa per conscienciar-nos. Uns diners més útils i literaris, però, compte, no ho facin amb els de 500, si és que en tenen algun, perquè està prohibit manipular-los i els els poden requisar. Proposo fer-ho amb els de cinc, que els llegirà més gent que els que usen els de 500, i amb més interès.